2011. augusztus 27., szombat

13 okom volt

Jay Asher-ről már szólva vagyok pár szó K bejegyzései között, szóval én azzal nem foglalkoznék, csak a könyvről írnék pár szót

Vonakodva álltam neki a könyvnek annak ellenére, hogy K olvasta, és tetszett neki. Végül is a lustaság vezetett rá hogy belekezdjek. Msn-eztem V-vel és lusta voltam fel le rakosgatni a Vámpírakadémia utolsó részét, így benéztem a Vöröspöttyös facebookjára, és nézelődtem a könyvek között, hogy melyiket is nem olvastam, és hogy melyiket olvassam most. Végül erre a műre esett a választásom. 65 oldal van fenn részletként. Ezt a mennyiséget szinte észre sem vettem. Ha az 1-10 oldal tetszik akkor a könyv többi része is fog. Legalábbis én így vagyok vele. Nem tartozik a kedvenc műfajaim közül, szóval gondolom te is észre vetted kedves olvasóm, hogy ez egy picurka 250 oldalas kakukktojás, az Árnyékvilággal, és a Fétissel karöltve. Pozitívan csalódtam ebben a könyvben. De néha rá ordítottam volna a lányra hogy te bolond ha azt mondod hogy ő volt életed szerelme akkor miért nem beszéltél vele? Miért nem mondtad meg neki mit érzel, mit tervezel???
Tetszett a megoldás hogy Hannah az elejétől végéig elmondja hogy ki milyen módon kapcsolódik a végső tragédiához, hogy az író nem megy bele 1-1 hely leírásába. Pont jókor írja bele Clay megjegyzéseit. Tetszik, hogy egy fiú ki tudja mutatni az érzelmeit, tud sírni. Tetszik, hogy életszerű példákat hoz fel. Bár ezek közül egyik sem lenne elég az öngyilkossághoz. Önmagában biztos nem. Ehhez hasonló láncolat sem biztos hogy igen. Szerintem ez nem indok. Úgy érzem nem kiabált elég hangosan. Mint feljebb írtam, miért nem beszél Clay-el akit elvileg saját bevallása szerint szeretett, és biztos hogy észre vette hogy a fuú érzelmei sem csupán barátiak az ő irányában.
Azoknak nem ajánlom akik depressziósak, és foglalkoztatja őket a halál. Én is össze tudnék rakni magamnak eseményláncot, mégsem fordulok sem a kötélhez sem a pirulákhoz.
Bár valamilyen szinten talán bátornak gondolom Hannah-t. Nem mindenkinek van elég lelki ereje ahhoz hogy ilyen döntést hozzon. Tény hogy ahhoz mondjuk hogy egy vonat alá feküdjön vagy leugorjon egy magas helyről sokkal több kurázsi kell mint pirulákhoz, de döntést hozott és biztos volt benne, a következményekkel úgy szintén tisztában volt. Bár azért mégiscsak megfutamodás a problémák elől és ez gyengeség.
OOOh tudom ok magam ellen beszélek...de egyik pillanatban így gondolom, a másikban meg úgy. Még a könyv hatása alatt vagyok. Ilyenkor csapongok és túl sok minden jár a fejemben ahhoz hogy rendszerezni tudjam. Akkor szokott szófosásom lenni ha az adott könyv valamilyen hatással van rám. Nem is tudom hogy melyik könyvnél volt ugyan ez a helyzet..ááh megvan a Lúzerek és bálkirálynőknél. Nem sorolnám magam épp a tinik közé a magam nemsokára 21 évével, de még felnőttnek sem mondanám magam. De még mindig meg tudnak fogni ezek a regények. Igazából mélyebben mint bármi más. Fiatalságom folytán azonosulni tudok a szereplőkkel és nagyjából tudom hogy én hogy reagálnék adott helyzetre. De már megint belebonyolódtam, és fogalmam sincs hogy hogy tudnék ebből kijönni, ezért a legjobb befejezést adom, a monológomnak
THE END


2011. augusztus 20., szombat

George R. R. Martin

George R. R. Martin


Martin nagyon fiatal korában kezdett írni. Első művei rémtörténetek voltak: a környékbeli gyerekeknek adta el fillérekért, általában ő maga olvasta fel őket. Később rajongója (és gyűjtője) lett a képregényeknek; a Fantasztikus Négyes 20. számában megjelentették az akkor középiskolás író levelét. Ez volt az első „írása”, amely nyomtatásban megjelent, és nagy hatással volt rá. A levél keltette reakciók hatására kezdett különböző rajongói magazinoknak írni. 
Első novelláját 1970-ben, 21 éves korában adta el a Galaxy magazinnak (1971-ben jelent meg), melyeket továbbiak követtek. A középiskola után főiskolán folytatta tanulmányait, előbb B.Sc., majd M.Sc. fokozatott szerzett újságírói szakon. Tanulmányai befejezése után - lelkiismereti okok miatt - polgári szolgálatot választott, egy jogi tanácsadással foglalkozó alapítványnál dolgozott 1972 és 1974 között. Később sakktornákat felügyelt, majd újságírást tanított a Clarke Főiskolán. Mindezek mellett részmunkaidőben foglalkozott az írással.
1975-ben feleségül vette Gale Burnick-et. Négy év múlva, 1979-ben elváltak, gyermekük nem született.
A hetvenes évek első felében novellákat írt, több Hugo- és Nebula-díjat is nyert. Első regénye, a Dying of the Light, 1977-ben jelent meg. 1979-től főállású író.
1986-tól kezdett dolgozni szerkesztőként a Wild Cards című osztott világ antológián. A történetek egy olyan világban játszódnak, ahol a második világháború befejezése után felüti fejét egy vírus, amely súlyosan eltorzítja akiket megfertőz, illetve néhány ritka esetben különleges képességekkel ruházza fel őket. Ez az esemény megváltoztatja a történelem menetét is. A sorozatban közreműködött többek között Stephen Leigh, Lewis Shiner, Howard Waldrop, Walter Jon Williams valamint Roger Zelazny. Maga Martin is írt néhány történetet, amelyek közül soknak a telekinetikus képességgel megáldott Thomas Tudbury a főszereplője. A világot Martin képregényes múltja, valamint az általa vezetett Superworld nevű szuperhősöket felvonultató szerepjáték világában játszott történetek ihlették.
Hollywoodba költözött, 1986-tól a CBS-nél dolgozott az Alkonyzóna című tévésorozaton. 1987-től a Beauty and the Beast című televíziós sorozatnál konzultáns lett, majd 1988-ban producerré, 1989-ben co-executive producerré lépett elő. Ez utóbbi befejezése után Martin továbbra is Hollywoodban maradt: a stúdióknak szállított sorozatötleteket. Saját bevallása szerint jól megélt ebből, viszont az évek alatt mindössze egyetlen ötlete jutott el a pilot fázisig, de abból sem lett sorozat. Elege lett abból, hogy „négy öltönyös fickónak” (a stúdiók embereinek) írja meg ötleteit, ezért visszatért a regényíráshoz.
1996-ban jelent meg A Jég és Tűz dala című, igen terjedelmes sorozatának első kötete, a Trónok harca. A sorozat egyöntetűen pozitív fogadtatásra lelt az olvasók, kritikusok, kiadók és más szerzők részéről. A ciklus negyedik kötete, a Varjak lakomája első helyezést ért el a New York Times és a Wall Street Journal könyveladási listáján is.
A sorozat megfilmesítési jogait az HBO szerezte meg, és 2007-ben bejelentették, hogy tévésorozatot forgatnak belőle.


Regények 

  • Dying of the Light 
  • Windhaven 
  • Lázálom
  • The Armageddon Rag 
  • A Jég és Tűz dala sorozat:
    • Trónok harca (eredeti cím: A Game of Thrones
    • Királyok csatája (eredeti cím: A Clash of Kings)
    • Kardok vihara (eredeti cím: A Storm of Swords)
    • Varjak lakomája (eredeti cím: A Feast for Crows)
    • Sárkányok tánca (eredeti cím: A Dance with Dragons)
    • A Dream of Spring (tervezett)
  • Hunter's Run 


Trónok harca
Eredeti cím: Game of Thrones
Megjelenés: 2011-ben adták ki újra
Oldalszám: 896

Fülszöveg:

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

Véleményem+leírásom
AKI LÁTTA A SOROZATOT, AZ VEHETI ÚGY, HOGY OLVASTA A KÖNYVET
Ugyanis ugyan az!!! Végre egy ilyen könyv! Sokat gondolkodtam róla, hogy ezt hogy is kéne beírnom. Aztán úgy döntöttem, hogy mivel 1-1 fejezet különböző szereplők szemszögéből írja le a történteket, én is így fogom
Az elején találnak 2 nőstény és 4 hím farkast. 2 nőstény ugye egyértelmű hogy Sansa-Lady, és Arya-Nymeria farkasa. A hím farkasok pedig a fiúkéi: Bran: Nyár, Jon: Szellem(albínó farkas végül is fattyú fattyú), Rickon: Borzaskutya Rob: Szürke szél


Eddard (Ned)Stark:
Robert, a fogadott testvére, a Király felkéri arra, hogy legyen a Segítője, tanácsadója. Ő nem akarta elfogadni az állást, mert nem akart távol lenni a családjától és "Közeleg a tél". De Cat testvére Lysa üzenetet küldött neki, hogy az előző Segítőt a Lannisterek tették el láb alól (Lannisterek: Cersei-a király felesége, Jamie-a királynő ikertestvére, Királyölő, és titokban a testvére szeretője továbbá az ifjú trónörökös apja). Közli a Kriálynővel a tényeket, hogy jobb lesz ha elmegy mert különben beárulja a Királynak. Ám nem lesz rá esélye, ugyanis Robert a vadászatból egy halálos sebbel tér haza, és a helyét "fia" Joff veszi át. Jobban mondva az anyja. Ned-et bezárják, majd később a hibban királyocska lefejezteti.

Catelyn (Cat)Stark:
Sokáig magát okolja fia balesete miatt, alig eszik, iszik, pihen. Egy nap valaki meg akarja ölni a fiút, és annak Farkasa megöli a férfit. Ezután Cat "felébred" és úgy gondolja hogy ezt az ügyet rendeznie kell. 1. kié a tőr mellyel a halálba akarták segíteni fiát? 2. ki ölte meg az előző Segítőt és milyen veszély leselkedik szeretett férjére? Tyrion kicsúszik a kezei közül, Robb háborúba kezd, ebben anyja a segítségére van

Sansa Stark:
ő a nőiesebb lány a Stark-oknál. Rögtön beleszeret Robert és Cersei fiába: Joffrey-ba (aki igazából Cersei és a testvére gyermeke, mint ezt később kiderítette Ned, és emiatt a tudás miatt kellett meghalnia az előző Segítőnek) könyörög a szerett férfinak jobban mondva fiúnak apja életéért de csak süket fülekre talál, és így a szerelme átvált gyűlöletté

Arya Stark:
a lányt állandóan fiúnak hiszik. Jon a legjobb barátja, igazi testvérének tartja. Amikor elmennek apjával és Sansa-val a Királyvárba, a Jon-tól kapott kard forgatásához való tudással tömi egy "tánctanár" a fejét. A kislány egyszer kihallgatott egy beszélgetést 2 cselszövő között, de az apja azt hiszi, hogy csak kitalálta az egészet. Táncórája közben megtámadják őket, és Arya-nak menekülnie kell. Később a fiatal lány fiú lesz.

Bran Stark:
a fiú eleven, állandóan falra mászik, de egyszer megbánja. Épp rajtakapja Cersei-t és Jamie-t, és a férfi lelöki. Ezután kómába esik hosszú időre. Majd felébred, de örökre nyomorék marad. Amikor kilovagol testvéréval Robb-al találkoznak egy kisebb hordával akik meg akarják őket ölni ám a farkasaik elintézik őket, és az egyik nőt befogadják. Sokat tanul, ám még mindig lovag kíván lenni, bár tudja, hogy ez immár lehetetlen.

Havas Jon (Havas/fattyú):
a 16 éves fiú nagy feladatot vállalt magára. A Fal-hoz megy, ami eléggé hát nem is tudom magányos feladatnak nem mondható de felelősségteljes és ez egy új életet jelent. Felteszi az esküt. Ám nem azt a feladatot kapja amit kíván. Egyik nap kilovagolnak és halottakkal térnek haza, ám ezek a halottak feltámadnak, és dicsőség jut a fiú osztályrészéül, a gazdáját megmenti, ezzel elnyeri megbecsülését és családi kardját. Ám amikor kiderül mi történt apjával és féltersvére háborúzik, nyomba utánuk akar vágtatni, ám a becsület megállítja.

Daenerys Targaryen:
 a 14 éves lányt a testvére Viserys hozzá kényszeríti Khal Drogo-hoz, hogy később majd a Khal segítségével visszaszerezzék a trónt amit Robert az ő házuktól vett el. A lány végül kezd beleszeretni Drogo-ba, és teherbe is esik. Egy szomorú nap a Khal megsebesül, próbálják meggyógyítani ám elfertőződik. Egy boszorkány "próbál" rajta segíteni, ám ennek az ára végül 3 férfi, egy ló és Dany gyermeke, és persze a férfi sem lesz ezután 100%os. Ezért a nő úgy dönt, hogy ez nem élet az ő nagy és bátor és erős urához, és megfojtja. Később máglyán elégetik a boszorkánnyal együtt, és Dany is besétál a tűzbe, ám nem ég meg (mert ugye a sárkánynek nem árt a tűz), és mikor a tűz elalszik 3 sárkánybébi -amik kikeltek a tojásból- csüng rajta

Tyrion Lannister:
törpe. A sorozatban nekem kicsit ellenszenvesnek bizonyult. Legalább is az elején. A könyveben pedig teljesen szimpatikus. Segít Jon-nak, segít Bran-nak is. Később Lady Stark fogságba ejti, és elviszi nővérének hogy igazságot szolgáltasson, ám a hibban gyermeke, és a saját elborult elméje miatt képtelen rá, ezért Tyrion szabadon távozik. Út közben haramiákkal futnak össze, akik azzal a feltétellel hagyják őket életben hogy jutalmat kapnak. A férfi amint elért apjához teljesíti  az ígéretét. A férfiak mellette harcolna egy kisebb kis háborúcskában, apja tajtékzik, mert elfogták Jaime-t és ezért őt küldi Királyvár élére uralkodni



Azért kíváncsi vagyok, hogy ebből mi fog kisülni. Dany elég szimpatikus volt 13-14 éves létére elég érettnek tartottam, ám egy ilyen testvér mellet illetve később egy ilyen férfi mellett nem is lehett volna másként. Cat elég erős, okos asszony. Arya heves természetű, és tényleg szerintem inkább fiúnak készült :D ellentétben a testvérével Sansa-val, aki inkább úrihölgy...Naív, de úrihölgy. Rickon-ról nem tudnék mit írni, kicsit gy nézett ki a vége felé, mintha tényleg kezdene megbuggyanni. Amúgy érdekes, hogy a rémfarkasok mennyire illenek a Stark gyerekek természetéhez, és mennyire engedelmeskednek neki. Van hogy jobban tudják, hogy mi a jó, mint a gazdijuk (lsd Havas Jon amikor próbál elmenni a farkasa hívja fel rá a többiek figyelmét hogy hol van). Összességében tetszett, nem győzöm hangsúlyozni: VÉGRE EGY OLYAN SOROZAT AMI TELJESEN A KÖNYV!!! na jó azért van benne egy két rész ami mondjuk nem abban a közegben történt, de a párbeszéd az stimmel. Meg azért a filmet tarkították 1-2 újdonsággal, de egye fene...pozitívan csalódtam :D


Ja és aki nem tudná, 2. áprilisban érkezik!!! Már alig várom!!!!




Királyok csatája
Eredeti cím: A Clash of Kings
Megjelenés: 2011 újra
Oldalszám: 972



Fülszöveg:
Hogyan veszi fel a küzdelmet a világ másik végére száműzött királynő a szétesett és megosztott birodalom felett uralkodó gonosz démonok és gyilkosok ellen? Ki is valójában a titokzatos, álruhában rejtőző kisfiú? A Jó vagy Rossz képviselői nyerik meg végül a legöldöklőbb, legkegyetlenebb csatákat? Sikerül-e a szörnyű káoszt újra békévé varázsolni? 

A Királyok csatája a vad mulatságok és véres megtorlások világába repít el bennünket. Ebben a mesében fivér fivér ellen támad, éjszakánként pedig félelmetes kísértetek suhannak át a lombok közt. A káprázatos Holdhegység sziklái közt vademberek, veszedelmes boszorkányok és méregkeverők ereszkednek le, hogy feldúlják az addig békés vidéket. 
Vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet – e kegyetlen világ dicsőségének ára csak a vér lehet. 
A Királyok csatája merész, ötletes és bámulatos képzelőerővel megalkotott regény, kápráztató szépség és határtalan bűvölet hajtja át. Hamisítatlan és felejthetetlen izgalom – elejétől a végéig.



Vélemények+leírásom
Összességében: 
Nagyon tetszett, talán még jobban, mint az első rész. Tyrion beszólásaiért és mesterkedéseiért meghalok, imádom a kis törpét. Sansa még mindig az idegeimre megy, Joffrey-t meg legszívesebben elfenekelném. Még Bran sem nyerte el teljes mértékben a szimpátiámat, de tetszik ez a varg-os fordulat. Tetszik ahogy Branék kijátszották Theont. Theon meg egy kis ganajtúróbogár. Mondjuk furcsállottam, hogy egyik pillanatban az adott személy „itt” van, a másik róla szóló fejezetben meg „ott” van..olyan volt, mintha pár fejezet kimaradt volna… most mondanám, hogy na, akkor most előveszem a 3. részt, de anyu elragadta, szóval most várnom kell rá… 

Részekre bontva, bár tuti, hogy valamit ki fogok hagyni...
Cath:
nagykövetet játszik, Renlytől próbál segítséget kérni a fia ügyében, Renlyt megölik a szeme láttára, és a gyanúsítottak közé kerül. Jaime még mindig a foglya és kikérdezi. Gyanui beigazolódnak, ám 1-ről még semmit nem tudni

Sansa:
Nem bírom a csajt..nyivákolós rosszabb mint egy dedós. mindegy...
Ő a Királyvárban senyved még mindig, ahol Joff kedvére hasít szíjat a hátából. Veréb szerintem beleszeretett. Nővé érett. Fél a királytól és a Régenskirálynőtől

Arya:
Éjjeli őrséggel menetel a Fal-hoz fiúként. Nehéz dolga van, de van aki észreveszi hogy ő valójában lány. Megtámadják őket, páran elszöknek, utána fogságba esnek és szolgálnak. Aztán egy varázsló 3 élettel fog tartozni a lánynak, aki ügyesen kihasználja, és több embert ölet meg, mint 3at.. Tetszik az észjárása. Ismét szökik.

Rob:
róla nincs szó csak annyi hogy Szürke Szél-el csatázik 

Bran:
Deres ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, nem is rosszul..
kiderül, hogy varg, ami tök jó. Elég fifikásan sikerül megszökniük Theon elől, és a Fal felé veszik az irányt

Theon:
egy kis köcsööööög.. hú de rühellem a csávót. Deres ellen megy, elfoglalja, majd nem ő, hanem más porig égeti

Tyrion:
uuuh, még mindig imádom. Ahogy rendezi a dolgokat, az intrikáit, hogy beszólogat Joffnak és az anyjának. Hogy egy érző szívű ember..Kedvencem 





Kardok vihara

Eredeti cím: A Storm of Swords
Megjelenés: 2011
Oldalszám: 1216



Fülszöveg
Tolkien óta alig született történet, amely annyira rabul ejtené egy egész nemzedék képzeletét, mint A jég és tűz dala, George R. R. Martin hatalmas fantasyeposza.

Az első részben, a Trónok harcában megismertük Westeros ősi királyságát, amelyet könyörtelen hatalomvágya marcangolt. A Királyok csatájában kiéhezett ragadozóként söpört végig az uralkodóját vesztett birodalmon a háború, a mágia és az őrület. A Kardok vihara képes még tovább fokozni a feszültséget és még sokkolóbbá tenni Westeros történetét: most közeledik tetőpontjához a hatalomért folytatott embertelen küzdelem. A megosztott, megtépázott királyság eddigi legszörnyűbb ellenségével kénytelen szembenézni, amely a síron túlról érkezik...
Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen fantáziával megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be műfaj történetébe.
A tűz és jég dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasysorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány.



Véleményem+leírásom

ismét éltem mazochista hajlamaimnak, ugyanis ez egy röpke 1200 oldalas gyönyörűség - de csak ebbe na tekintetben nevezhetem mazónak.. semmi másban nem.
Egyszerűen imádtam ezt a könyvet a lassúságom ellenére (jan6- ápr9-ig) - be kell vallanom elég nagy szünet is volt az olvasásában.
Kicsit elég nagyon haragszom, mit haragszom... dühös vagyok George-bácsira... hogy a Mások vinnék el.. Ezt hogy tehette????? Egyik kezével adott egy újabb csodálatos történetet, a másikkal meg triplán elvett... ember életeket.. tömérdeket - ráadásul némelyiket elég nagy brutalitással... (najó azért a Mások hozzák vissza, hogy tudjon még írni nekünk ilyen jó kis könyveket.)
Még mindig nagyon sok a szereplő, de még mindig nem bánom.. a főszereplőket megjegyeztem :)
Lássunk is neki kicsit a kitárgyalásnak, de VIGYÁZZ, néhol előre láthatólag lesz egy kis SPOILER

Először talán tárgyaljuk ki Lennisterek-et
És azon belül kedvenc szereplőmmel:
Tyrion
igen, még mindig nem sok mindent tudok róla írni, hogy bevette magát a szívembe az éles eszével, a beszólásaival, a törődésével és az élet/tisztán látásával
sajnáltam amikor megfosztották az orrától, sajnáltam amiért az apja nem szereti(aki meg is fizetett ezért)
Shae miatt is sajnálom
Cercei
 hát annak ellenére, hogy egy áskálódó ribanc őt is csípem valamilyen szinten - kicsit sajnáltam ABBAN a bizonyos pillanatban...
Joffrey
ez a gyerek egy pöcsfej ! sok dolog kiderült.. ő volt az, aki.. (azt hitted mi?)
örülök, hogy az történt ami (nem akarom lelőni a poént)
Tywinkomolyan, én ezt az embert nem értem.. hogy undorodhat ennyire a saját vérétől... ő is megérdemelte amit és ahol(vicces) kapott
Jamie
az ő karakterét is kezdem megkedvelni (mi van velem? az alapjában negatív karaktereket megkedvelem, akiket igazából kedvelnem kellene azokat meg nem csípem...) az érzelmei jobban megmutatkoztak ebben a kötetben - szeretnék még Jamie-t - remélem kezd átlátni Cercei álarcán/tettein

Talán haladjunk tovább a (megmaradt) Starkok - al
Cat
valahogy nem tudom eldönteni hogy kedvelem, vagy nem.. komolyan.. néha idegesít
próbálja védeni a fiát, próbál tanácsot adni neki - néha süket fülekre talál
azért sajnáltam...  (dejéé)
Rob
az ő karaktere nem tudta úgy kinőni magát, mint pl Jon-é (szerintem) de az biztos, hogy pozitív, és szerethető karakter volt. Igaz, hogy ifjú kora folytán a (farka) khm feje után megy
MARTIN!!! HOGY TEHETTED EZT VELE???? ENNYIRE HOGY LEHETSZ KEGYETLEN???  ez nagyon dúrva
Arya
 hát őt ugye halottnak hiszi mindenki.. ide oda viszi az a fránya sors... ő még kislány.. szóval a döntéseit, cselekedeteit, szíve vágyát ennek a számlájára írom. Dondarion - Sandor... egyedül uff egyre jobb
Sansa
.. igen, tudom hogy pozitív karakter, de sajna én előbb láttam a sorozatot, és utána kezdtem el olvasni.. könyvben földöntúli szépségnek írja le, de a sorozatban olyan csúf szegénykém
szóval nem szeretem ezt a csajt.. olyan nagyon unszimpi
na ő elég jól járt - megszabadult Joff-tól, Tyrion elvette, bár utána meg Petyr+Lissa
(na Petyr+Lissa.. úh anyám - ez a nő nem megy/ ment 100-al az fix.. de.. azta... :O)
Jon
ő is a kedvenc karaktereim közé tartozik, még mindig.. elég sok megpróbáltatáson ment keresztül.. szerelem, árulás, szerelem, árulás, parancsnokság <3 Szellem
(kíváncsi vagyok hogy végül is mit akar a szíve mélyén)
Branvalahogy őt sem érzem magaménak.. nem várom a fejezeteit.. nem csípem a srácot - oké hogy nyomorék, de nem foghatok mindent erre .. jó vannak jó pillanatok, de azok csak pillanatok

Dany
ő hódítgat, rabszolgaság ellen van, az ő esze/észjárása is tetszik. Az ő fejezeteit várom mindig a legjobban
valahogy tudtam, hogy Selmy nála köt ki, és reméltem hogy Mormont-ot elküldi
sárkányok <3

Stannis  rémesen ellenszenves számomra.. lehet hogy a Vörös papnő miatt van, de valahogy nem szeretem - bár az meglepett hogy milyen ajánlatot tett Jon-nak

U.I.
 rémesen bosszantott, hogy mindig mindenki egy helyen van, mégis állandóan elkerülik egymást???? ezt hogy hozhatta össze így... senki senkivel, csak ha már esetleg késő?!