2011. október 30., vasárnap

Sophie Kinsella

Madeleine Wickham, írói álnevén Sophie Kinsella 1969.december 12-én, Londonban született.
 Zenét tanult a New College-ban (Oxford), de egy év után áttért politikára, filozófiára és

 közgazdaságtanra. Tanárként és mint a pénzügyi újságíró dolgozott. Férjezett, férje operaénekes volt, akinek előadásain zongorán működött közre a koncerttúrák során, amiket a Közel-Keleten és Afrikában tettek. Londonban él férjével és 3 gyermekével. Bár 1995 óta ír, csak 2000-ben került sor arra, hogy világszerte ismertté váljon, első könyve, az Egy boltkóros naplója megjelenését követően. Számos könyve olvasható magyarul is. Angliában él férjével Henry Wickhammel, a Lockers Park Általános Iskola igazgatójával, és három fiával: Freddy-vel, Hugoval és Oscarral.


Könyvei
Egy boltkóros naplója
Tudsz titkot tartani?
Kétbalkezes istennő
Pánik a plázában
Emlékszel rám?
A Boltkóros férjhez megy
A Boltkóros babát vár
A Boltkóros és a tesója


Egy boltkóros naplója
Eredeti cím: The Secret Dreamworls of a Shopaholic
Megjelenés: 2009
Oldalszám: 368

Fülszöveg:
Kell egy kis kölcsön, hogy nyugodtan költsön...
Volt már olyan, hogy a hiteledet egy másikból fizetted ki? Sikerült már valaha meggyőznöd magad, hogy ha akciós terméket veszel, azzal tulajdonképpen pénzt keresel? Felvidít egy új cucc, ha rossz kedved van? Igen? Akkor te is boltkóros vagy! Akárcsak Becky Bloomwood, aki képtelen ellenállni a boltok csábításának, és csak vásárol, vásárol, vásárol.
A sors iróniája, hogy miközben vásárlási mániája következtében egyre nőnek az adósságai Becky valójában pénzügyi újságíró, és főállásban a Sikeres Megtakarítások nevű magazin olvasóit próbálja megtanítani a spórolós életre. Szinte minden napra van egy remek ötlete, sőt tudja a tökéletes receptet is: költs kevesebbet, keress többet!
de az elméletet sehogy sem sikerül átültetnie a gyakorlatba. Egyre nyomasztóbb pénzzavarából egyre komolyabb költekezéssel igyekszik kimászni. A banktól érkező fizetési felszólításokra újabb vásárlásokkal felel. A helyzet már-már katasztrófával fenyeget...Vajon sikerül Beckynek úrrá lennie szenvedélyén? Abba tudja hagyni a várálást, mielőtt végleg összecsapnak a feje felett a hullámok? És legfőképpen: olyan férfi, aki mindezzel együtt szeretni tudja?
Sophie Kinsella korunk egyik népbetegségéről írt fenyegetés humorú könyvet, amelyben rámutat a fogyasztói társadalom visszásságaira. Az Egy boltkóros naplója olvasók millióit nevettette már meg világszerte. A regényből nagy sikerű film is készült


Rebecca Bloomwood, az Egy boltkóros naplója című sorozat főszereplőjének karaktere világszerte 2009-ben vált ismertté, ugyanis ekkortól vetítik a Walt Disney megbízásából a könyv filmesített változatát a mozikban, Isla Fisher főszereplésével. A filmet New Yorkban és Miamiban forgatták.

Véleményem+leírásom
A film jobban a szívemhez nőtt, a karakterei sokkal szerethetőbbek, mint a könyvé. Bár az adósságbehajtó Derek S. a könyvben sokkal szimpatikusabb volt, mint a filmben, továbbá a könyves Luke sokkal unszimpatikusabb volt mint a filmes.  Filmben Becky problémája sokkal jobban kijön, mint a könyvben. A könyvben ért valamennyit a pénzügyekhez, ugyanis nem kertészkedési magazinnál van, és nem szűnik a munkahelye és nem keres munkát a Sikeres Befektetőnél ugyanis már eleve ott dolgozik. Luke pedig PR-os.
Végül mindkét helyen van közös vásárlás, csak a könyvben van barátnője és neki vásárolnak. Filmben tetszett a Lány a zöld sállal, bár lényegében ugyan ezt csinálta a könyvbeli tv-műsorban is. Lényeg hogy a film sokkal jobban tetszett nekem, mint a könyv! Az fix, hogy el fogom olvasni a többi részt is, de szerintem nem azonnal!!!