2011. május 24., kedd

Jayne Ann Krentz/Amanda Quick

Jayne Ann Krentz/Amanda Quick

Jayne Ann Castle Krentz 1948. március 28-án született a kaliforniai Borrego Springsben. Történelemből diplomázott a Kaliforniai Egyetemen, majd elvégezte a könyvtár szakot is. Tanulmányainak befejezése után hozzáment az egyetemen megismert szerelméhez, Frank Krentzhez. A házaspár a Virgin-szigetekre költözött, ahol Jayne egy évig könyvtárosként dolgozott a helyi általános iskolában.
Már a Duke Egyetem könyvtárának munkatársa volt, amikor elkezdett írni. Hat éven keresztül bombázta kézirataival a kiadókat, de postaládájában mindig csak visszautasító leveleket talált. Többször is megpróbált felhagyni az írással, de a kiábrándító eredménytelenség ellenére sem volt képes letenni a tollat. Kitartása 1979-ben végre sikerhez vezetett: elfogadták az egyik kéziratát. 

Bármilyen furcsa, ez az életrajz idáig akár betűről betűre szerepelhetne az Álomfény-trilógia 2011-ben megjelenő további két kötetében is, elég volna csupán a szerző nevét kicserélni . 

Három írónő azonos életrajzzal? Ez csak egyetlen esetben lehetséges: ha a három szerző – Jayne Ann Krentz, Amanda Quick és Jayne Castle – valójában egy és ugyanaz a személy. 

Azt, hogy a szerző éppen melyik írói nevét használja, romantikus regényeinek témája szabja meg: asszonynevén, Jayne Ann Krentzként jegyzi azokat a romantikus regényeit, amelyeknek cselekménye napjainkban zajlik, lánykori nevén – Jayne Castle – azokat a románcokat jelenteti meg, amelyek a jövőben játszódnak (neki köszönhetően vált ismertté és elismertté ez az alműfaj), míg az Amanda Quick nevet a történelmi romantikának, a múltban, többnyire a viktoriánus Angliában játszódó történeteinek tartja fent. 

A kérdésre, hogy miért használ három írói nevet, egy alkalommal ezt válaszolta: „Amikor olvasóim kézbe veszik valamelyik könyvemet, mindig rögtön tudják, hogy az általam teremtett három világ közül éppen melyikbe lépnek be.”
Függetlenül azonban attól, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódnak-e regényei, mindig találunk bennük izgalmas romantikus szálakat, megoldásra váró rejtélyeket, és kellő mennyiségű humort. Így fordulhat elő, hogy az írónő egyszerre három különböző alkotói néven is szerepel a New York Times bestsellerlistáján.
Eddig több mint 150 regénye jelent meg nyomtatásban. Többször is elnyerte a Romantic Times kritikusainak díját, sőt megkapta a magazin életműdíját is. Munkássága inspirálta a Romantic Times Jane Austen-díjának létrehozását, és ő lett az első díjazott is. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a romantikus regény műfajában eredetit és maradandót alkotnak. 
Az írónő a műfaj történetét is meg akarta ismertetni a szélesebb olvasóközönséggel, ezért szerkesztőként és íróként részt vett a Dangerous Men and Adventurous Women: Romance Writers on the Appeal of the Romance (kb. Veszélyes férfiak és kalandra éhes nők: szerelmesregény-írók a romantika vonzásában) című esszékötet elkészítésében. A könyv elnyerte a nőtudományok művelőinek járó rangos Susan Koppelman-díjat. 

Jayne Krentz munkarendje híresen szigorú, hetente hat teljes napot dolgozik a regényein. Jelenleg a Washington állambeli Seattle-ben él férjével, nagy szenvedélye a vegetáriánus konyha. Könyvtárosi múltját sem tagadta meg: vagyonából elsősorban könyvtárakat támogat. 


Álomfény-trilógia
Az átok
Eredeti cím : Fired Up
Megjelenés : 
2011.
Oldalszám : 
360


Fülszöveg:
Jack Winters alkimista ősök késői leszármazottja, aki veszélyes természetfeletti képességekkel rendelkezik. Különleges adottsága egy régi családi átok következménye.
Több mint háromszáz évvel ezelőtt egyik őse megalkotta az Égő Lámpát, egy titokzatos erővel bíró eszközt, amelynek kisugárzása azonban módosította feltalálójának genetikai állományát. Így ha egy Winters-utód ezt a genetikai átkot örökli, nem csupán félelmetes pszichikai erők birtokosává válik, hanem tébolyult szörnyeteggé is, aki veszett dührohamok és hallucinációk közepette pusztul el.
Jack úgy érzi, őrá is ez a sors vár, hacsak meg nem találja az Égő Lámpát - és a nőt, aki működtetni tudja azt. Ez a nő pedig nem más, mint Chloe Harper magándetektív, álomfényfejtő - az egyetlen, aki a lámpa energiájának segítségével vissza tudja fordítani az átalakulás folyamatát.
Miközben az átok beteljesedésének ideje egyre közeledik, egy mindenre elszánt gyilkosokból álló titkos társaság Chloe és Jack életére tör. Ám a fenyegető támadásoknál jobban megrémiszti őket az az elsöprő erejű, szenvedélyes szerelem, amely kettejük között ébred...




Saját véleményem+leírásom
Adott egy átok, egy pasi és egy nő..na meg egy lámpa. Pasi: Jack, Nő: Chloe. A lámpát Jack egyik őse csinálta, akinek az alkímiához volt tehetsége. Nem a szórend a rossz mielőtt valaki ezt gondolná. Ugyanis ebben a könyvben majdnem mindenkinek van valamilyen tehetsége..van akinek több is. Van akié erősebb van akié gyengébb. Jack strat-elég soká tartott mire rájöttem ez mit jelent, kb akkor amikor leírta a könyv úgy a fele környékén XD- szóval ő egy stratéga. Chloe álomfejtő. Jack-en átok ül, és ezt megszüntetni csak a Lámpával és egy álomfejtővel lehetséges. Chloe magánnyomozó, őt kéri fel Jack a lámpa felkutatásával, ami kb 2 napjába kerül..kicsit tud a csaj. Elmennek Las Vegasba ahol rálelnek a lámpára, és megpróbálják Jack problémáját megoldani. Eközben persze összejönnek, mint minden másik jóféle könyvben. Azt hitték, hogy sikerült visszafordítaniuk az átkot, amit Jack őse tett rá a férfira, ám végül nem, csak egyensúlyba hozták az eredeti képességével. Így nem kezdi el öldösni a Jones vezetéknévvel rendelkezőket. Ám más is keresi a lámpát, és nem riad vissza semmilyen eszköztől. Egy bizonyos szervezet: Nadragulya. Elrabolják Chloe-t. Jack visszaszerzi a lányt és lámpát is, ugyanis azt is ellopták. Később Chloe és Jack összeházasodnak. Minden jó ha jó a vége :D



Az Égő Lámpa

Eredeti cím: Burning lamp
Megjelenés: 2011
Oldalszám: 344
FülszövegAz Álomfény-trilógia egy több nemzedéket sújtó családi átok története. Második könyve a késő viktoriánus korba röpíti vissza a kedves Olvasót.

Adelaide Pyne semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha bordélyházakban fogva tartott fiatal lányok megmentéséről van szó, ténykedésével azonban magára vonja a londoni alvilág haragját. Így aztán nem habozik szövetséget kötni Griffin Winterssel, aki ugyan nem makulátlan hírű úriember, de rendkívül hatékony segítőtárs, ráadásul ellenállhatatlanul vonzó férfi.
A hallucinációktól és rémálmoktól szenvedő Griffin Winters szentül meg van győződve róla, hogy hatalmába kerítette a Winters-átok. Tudja, hogy ha nem akar dühöngő őrültként, szörnyű kínok közepette meghalni, meg kell találnia az Égő Lámpát - és a nőt, aki képes arra, hogy a lámpa erejének segítségével visszafordítsa a folyamatot. Amikor találkozik a titokzatos Adelaide Pyne-nal, még nem sejti, milyen szoros kötelék fűzi össze kettőjük sorsát: az Égő Lámpa ugyanis Adelaide birtokában van.
Adelaide és Griffin működésbe hozzák a lámpába zárt viharos erejű energiákat, miközben a mindent elsöprő, izzó szenvedély ellenállhatatlanul sodorja őket egymás karjaiba...


Véleményem+leírásom

Nem tudok erre mit mondani, talán az idő beszéljen helyettem: csütörtöki napon(08.12) kezdtem, és keddi napon(08.16) fejeztem be. 320 oldalas könyv. Amúgy nem mondhatnám, hogy rossz lett volna, de annyira jó sem volt! Adalaide a főhősnőnk-álomfejtő. Griffin pedig a főhősünk. Míg az előző rész a jelenben, ez a múltban játszódik. A nő egykor egy bordélyban "dolgozott". Majd elment a nagyvilágba, sok pénzt szedett össze, és visszatért, mint Özvegy, és a bordélyházakból szabadítja ki az ottani lányokat. A férfi Winters, szóval a családi átokkal küzd. Mint az előző részben, itt is egymásra talál a két szereplő. 


3. rész címe: Az Éjféli Kristály





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése