2012. április 18., szerda

Pierre Lemaitre: Téboly




Fülszöveg


Sophie csinos, szép, fiatal és mindene megvan: szerető férj, remek állás, tágas lakás egy párizsi luxusbérházban. Ám egyre több nyugtalanító dolog történik vele: elhagyja a holmijait, melyek aztán a leglehetetlenebb helyekről kerülnek elő, mindent elfelejt és összezavar, úgy érzi, kezd megőrülni. A baljós események sűrűsödnek körülötte, az élete darabjaira hullik. Van-e valami köze az anyósa és a balesetben nyomorékká vált férje halálához? És ő követte el azokat a gyilkosságokat, amelyeknél minden ellene vall, de különös módon semmilyen emlékképe nincs róluk? Kétségbeesetten menekül városról városra a ránehezedő árnyak és a rendőrség elől, és egy új házasság révén akar új személyazonosságot szerezni magának. De valóban jó megoldást választott? Mit tud voltaképpen arról a férfiről, akivel összeköti az életét? 
Az ördögi cselekményszövésű pszichothriller Hitchcock és Brian de Palma rémálomszerű filmjeit idézi. Letehetetlen.


"A padlón ül, hátát a falnak vetve, kinyújtott lábbal, zihálva. Léo ott van szorosan mellette, mozdulatlanul, feje a lány combján nyugszik. Sophie egyik kezével a gyerek haját simogatja, a másikkal megpróbálja megtörölni a szemét, de mozdulatai rendezetlenek. Sír. Zokogása néha kiáltásba csap át, felüvölt, a hang a gyomrából tör elő. Fejét ide-oda ingatja. Néha olyan erősen belémarkol a kín, hogy tarkóját a falhoz veri. A fájdalomtól kicsit megnyugszik, de hamarosan minden újra összeomlik benne. Léo nagyon jól viselkedik, meg se moccan. Sophie lefelé fordítja a tekintetét, nézi a gyereket, a fejét a hasához szorítja és sír. Senki nem tudja elképzelni, mennyire szerencsétlen."

Véleményem+leírásom
Ezt a könyvet a könyvesboltban olvastam el, mert nem tudtam, hogy tetszene e ha megveszem.
Ez egy nagyon brutális, és kegyetlen könyv. Részletesen leírja a történéseket.
Az elején nem szimpatizáltam Sophie-val mivel nem ismertük az előzményeket. Gyilkossággal gyanúsítják, kénytelen menekülni, új személyazonosságot szerezni. És akkor találkozik Frantz-al, aki feleségül veszi. És akkor megkezdődik a könyv 2. része Frantz szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, így azt is hogyan lett Sophie-ból az aki. Ez az ember tönkre tette a házasságát, az egészségét, az életét.
egész életében figyelte. Ez egy beteges állat.
A legszebb rész az volt amikor Sophie ugyan gy végzett ezzel a beteg gazemberrel amit ő akart csinálni a nővel.
Mind a két szereplő szánalmat ébresztett bennem.
Szerencsém, hogy régebben sok horrort/thrillert néztem, és megedződtem. Ha gyengébb lennék, tuti, hogy rémálmok gyötörnének.
Megbántam-e, hogy elolvastam? nem
Meg fogom e venni? nem
El fogom még egyszer olvasni? ha nem muszáj akkor nem :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése