2012. május 18., péntek

Chevy Stevens - Nincs menekvés

Eredeti cím: Still Missing
Oldalszám: 360
Megjelenés: 2012

Fülszöveg: 
"Ha valami rosszat csináltam, még mindig megbüntetett, de már régóta nem ütött meg, és néha azt kívántam, bár megtenné! Ha megütött, az olyan testi dolog volt, ami dacossá tett. De a lelki szarság? Azzal tényleg felülkerekedett, és ahogy múltak a hónapok, a szeretteim hangja egyre halkabb lett, az arcuk pedig elmosódott. Apránként, napról napra egyre zöldebb lett az ég."

Egy teljesen átlagos napon felbukkan egy teljesen átlagos, barátságos mosolyú vevő. A következő pillanatban azonban Annie, a fiatal ingatlanügynök már elkábítva és megkötözve fekszik egy furgon hátuljában. Amikor magához tér, távoli fakunyhóban találja magát. Fogva tartója megszabja neki, mit és hogyan csináljon, megerőszakolja, teherbe ejti, bántalmazza. Vajon sikerül Annie-nak megölnie rabtartóját és elmenekülnie? Véget érhet egyáltalán ez a rémálom?

Chevy Stevens briliáns thrillerében - akárcsak Emma Donoghue nagy sikerű "A Szoba" című regényében - az áldozat szemszögéből ismerhetjük meg egy beteg elme működését, az Annie által csak Pszichónak nevezett fogvatartó bizarr szokásait és a hátborzongató tettek mögött felsejlő indítékokat. És miközben Annie a terápiás üléseken élete legborzalmasabb évének feldolgozásával küzd, elképzelhetetlenül fájdalmas felismerésekkel is szembesülnie kell.



"Lenyűgözően megkomponált debütálás... az első oldaltól az utolsóig magával ragad."
Karin Slaughter, a Broken című New York Times bestseller szerzője

"Szívdobogtató első könyv. Stevens remekel a zseniális pszichopata és kitartó áldozata közti macska-egér harccal. Egyszerre ravasz és ellenállhatatlan, az év kihagyhatatlan thrillere."
Lisa Gardner, A kamra és a Nem bújhatsz el szerzője

"A Nincs menekvés nem csupán egy nő elrablásának lebilincselő történetéről, hanem a nehezen kivívott visszatéréséről is szól - önmagához, függetlenségéhez, egész életéhez. Szókimondó, heves, szórakoztató, fénypontokkal tarkított, sötét történet, egy feledhetetlen hősnő tolmácsolásában."
Gillian Flynn, a Sharp Objects és a Dark Places szerzője

"Bár komor és felzaklató, mégis olvasmányos és abszolút letehetetlen regény."
Kathy Reichs, a Csont és vér szerzője, a Dr. Csont tévésorozat producere

"Chevy Stevens első regénye magával ragadó, borzongató remekmű. Tele váratlan és nyaktörő fordulatokkal, akár a hullámvasút!"
Linda Castillo, a Könyörgés szerzője

"Chevy Stevens thrillerének olvasása közben még levegőt venni is elfelejtettem. Egyszerűen hihetetlen!"
Erica Spindler, a Testreszabott gyilkosságok szerzője

"Magával ragadó, rémisztő, mégis tele van női erővel. A Nincs menekvés a legelső oldaltól kezdve lebilincselő. Ingatlanügynökök ne olvassák, mert többet nem mernek majd egyedül maradni az ügyfeleikkel!"
Chelsea Cain, a Szívszaggató és A fúria szerzője





Véleményem+leírásom
Tegnap előtt este sokat gondolkoztam, hogy az új szerzeményeim közül melyikkel is kezdjem, és rendhagyó módon gondoltam, legyen thriller...
Viccből rányomtam molyon a 
 Random olvasatlan könyv a magánkönyvtáramból -ra, és ezt dobta ki a gép! Mondom ez biztos a sors keze!
Az én szimatom pedig ismételten nem hagyott cserben.
Rendhagyó módon magával ragadott a könyv. Az első betűtől az utolsóig végigizgultam. Reggel a buszon, a buszmegállóban, hazafelé a buszon, és este is ezt olvastam. A dokira várva az orvosi rendelőben (amikor az öregeknek nem volt szómenésük) ha nem ezt olvastam, akkor viszont rá gondoltam. Vajon mi történhetett Annie-vel. Miért történt ez vele.
Nagyon tetszett, hogy olyan volt, mintha mi lennénk a pszichológus, és nekünk mesélné el a történetet. Tökéletes visszatekintés. Elmeséli rémisztő pontossággal az elrablás körülményeit, azt hogy meddig kellet a férfi kénye-kedve szerint élnie, mozognia...
Az érzések nagyon átjöttek, mintha velem történtek volna meg ezek a dolgok. Átéreztem a fájdalmát, a szeretetét, egyszerűen mindent!!
Ami minden egyszer kiakasztott, az az volt, amikor az anyja Panka macinak szólította a 32 éves lányát.... mondom naneeee
 
A történetről a röviden, tehát ha nem akarod tudni, hogy mi történik (nagy vonalakban) a könyvben, akkor ezt ne olvasd el!!
Annie ingatlan ügynök, egy nap egy férfi téved arra, aki elrabolja, 1 éven keresztül terrorizálja, megerőszakolja, beosztja hogy mikor mit csinálhat, mikor mehet wc-re, mikor van fürdés, mit húzzon fel stb
Egy nap terhes lesz.. később megszüli a gyereket, egyedül.. amikor a pici beteg lesz, és sokat sír a férfi elviszi - a nő cserébe beleállít egy baltát a fejébe. Elmegy a rendőrségre, pszichológushoz jár. Elkezd összemelegedni a nyomozást vezető férfival. Az anyja egy álszent dög, egyik kezével ad, másikkal elvesz. Végén kiderül, hogy a férfinak aki elrabolta lehetett tettes társa. Hogy ki? azt nem mondom el.

Most már olvashatod
Annyira édes volt a kutyuli, amikor Annie visszatért és utána védelmezte. (nekem is golden retrieverem van, szóval sok sok plusz pont érte, bár nem volt rá szüksége a könyvnek)

Az elején öntudatlanul is összehasonlítottam a másik thrillerrel, a Tébollyal. De azért különbözik a 2 könyv. Ott bedilizteti a pasi a nőt, itt lelki és testi terror is van. Lássuk be, hogy a lelki jobban fáj mint a testi. A testi legjobb esetben elmúlik, még ha egy idő után, akkor is.. a lelkit soha nem heveri ki az ember. Mindig megmarad benne valami.
Annie-ben is és természetesen bennem is felmerült a kérdés, hogy miért? miért pont őt?
és egyszer csak megtudtuk. Nekem tátva maradt a szám. Még most is sokkban vagyok. Hogy ki és miért tette tönkre a nő életét. Egyszerűen felfoghatatlan!!!

Hogy kiknek ajánlom? Akik szeretik a thrillert, és stabil, erős lelkiállapotuk van.

Összegészében, szívesen mondanám (és mondom is) hogy tetszett ez a könyv, de közben rosszul érzem magam, mert igaz, hogy fiktív személyekről szól, de mégiscsak egy ember szenvedéséről szól, -mégha egy pirinyó jó dolog is van benne- és most kicsit rossz embernek érzem magam!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése