2011. január 1., szombat

Steven Erikson

Steven Erikson
                                              
Torontóban született, Winnipegben nőtt fel. Egy időben Angliában élt feleségével és fiával, de azóta már visszatért Kanadába. Antropológus és régész végzettségű, és az Iowa Writers’ Workshop végzős hallgatója.
Az első fantasy regénye a Gardens of the Moon (1999) (magyarul A Hold udvara címmel jelent meg) képezi A Malazai Bukottak könyvének regéje c. sorozat első részét. A sorozat tíz részes lesz, eddig (2009) kilenc részt adtak ki angolul, melyből hat jelent meg magyarul. Stílusához hozzátartoznak a bonyolult cselekményszálak, és a sok, különböző nézőpontú szereplő. A Malaza világot Steven Erikson és Ian Cameron Esslemont dolgozta ki, eredetileg egy szerepjáték helyszíneként szolgált.
Az eddigi könyvek a sorozatban irodalmi nyelvezettel, magas színvonalon íródtak, megállják helyüket mint külön regények, de ugyanakkor bonyolult szálak fűzik őket a többi részhez is. Erikson világosan leszögezte, hogy nem szeretné a hagyományos fantasy konvenciókat követni, és A Malazai Bukottak könyvének regéje sorozatnak egy 'in medias res' kezdetet adott, nem pedig egy hagyományos nyitással vezette fel. Kritikákat kapott már a sorozattal kapcsolatban, hogy nem közöl elegendő háttérinformációt a folyamatban lévő eseményekről, de az újonnan kiadott könyvek folyamatosan csökkentik ennek mértékét.
                               

Eddigi könyvei:                                                                         

A sorozat gerincét alkotó könyvek 

 • Gardens of the Moon (1999) – A Hold udvara 
 • Deadhouse Gates (2000) – Tremorlor kapuja 
 • Memories of Ice (2001) – A jég emlékezete  
 • House of Chains (2002) – A Láncok Háza 
 • Midnight Tides (2004) – Éjsötét áradat 
 • The Bonehunters (2006) – Csontvadászok 
 • Reaper's Gale (2007)
 • Toll the Hounds (2008)
 • Dust of Dreams (2009)
 • The Crippled God (még nem jelent meg)

A Malaza világban játszódó további történetek

 • Blood Follows (2002)
 • The Healthy Dead (2004)
 • The Lees of Laughter's End (2007)

Egyéb regények 

 • Stolen Voices (1993), mint Steve Rune Lundin
 • This River Awakens (1998), mint Steve Rune Lundin
 • Fishin' with Grandma Matchie (2004)
 • The Devil Delivered – novella (2005)

Gyűjtemények 

 • A Ruin of Feathers (1991), mint Steve Rune Lundin
 • Revolvo & Other Canadian Tales (1998), mint Steve Rune Lundin

A hold udvara


Tremorlor kapuja

Tartalom
A Malazai Bukottak Könyvének regéje című tetralógia második részét veheti a kezébe az olvasó. A négy részből álló eposz alapján Erikson a fantasyirodalom legnevesebb szerzői közé sorolható. Erikson határtalan fantáziával teremtette meg azt a csodálatos világot, melyben a legkülönfélébb törzsek, kultúrák harcolnak, illetve kötnek szövetséget egymással. A jól megformált karakterek, akiknek útját a mítoszok világában kísérhetjük figyelemmel, nem mindannyian emberek, mégis igen emberiek: megvannak a saját álmaik, félelmeik, reményeik. Sorsuk, mely a tetralógia első részében, A hold udvarában kezdődött, kalandokban, csatákban gazdag történetben bontakozik ki előttünk.


A jég emlékezete


A láncok háza
Tartalom
Genabackis északi részén kegyetlen harcosok indulnak el a hegyekből. Céljuk a megvetett síkságiak legyilkolása, ám a Karsa Orlong nevű harcos számára az öldöklés hihetetlen sors kezdete is egyben. Néhány év múlva Koltén, a Malaza Birodalom nagyra becsült hadvezére halott. Ekkor érkezik a kontinens a kontinens utolsó malaza erődjébe Tavore, a malaza Császárnő végrehajtója. A tapasztalatlan parancsnoknak tizenkétezer újoncból kellene ütőképes hadsereget kovácsolnia, hogy felvehesse a harcot a birodalommal szembeforduló Shei'k légiójának túlerejével.
A távoli Rarakuban, a Szent Sivatag szívében Shei'k rebellis seregével a megfelelő pillanata vár, ám a várakozás sosem könnyű. A válogatott hadvezérek - néhány törzsi vezető, főpapok, egy renegát malaza Ököl a saját mágusával - hatalmi harcba kezdenek egymással, s így belülről bomlaszthatják a lázadást. Shei'k eközben szenved - gyötri a tudat, hogy ellenfele nem más, mint Tavore... a nővére.


Éjsötét áradat
Tartalom

Több évtizednyi háborúskodás után a Tiste Edurok hat törzse végre egyesül a hirótok máguskirályának vasakaratú uralma alatt. De a békéért súlyos árat fizetnek: lepaktálnak egy titokzatos erővel, amelynek szándékai mindenképpen homályosak, s talán halálosak is lehetnek.
Délen az expanzív politikát folytató Lether királyság már hidegvérrel, mohón felhabzsolta elmaradottabb szomszédait. Mindet, egy kivétellel: ez a Tiste Edur nép. Mert Lether egy régen megjósolt újjászületés előtt áll: az Első Birodalom királyságából, elveszett gyarmatából most újjáéledő birodalommá válhat. Így aztán e mohó nép észak felé fordul, s a Tiste Edurok gazdagon termő földjei, termékeny partjai után sóvárog. A Tiste Eduroknak így vagy úgy, de mindenképpen pusztulni kell - vagy az arany fojtogató súlya, vagy kard által. A Sors legalábbis így tervezte...
Ahogy közeledik a névleges egyezmény aláírásának ideje e két nép között, ősi erők élednek fel a vidéken. Mert a két civilizáció közötti feszültség csupán vihar a pocsolyában a háttérben zajló, ősi háborúhoz képest. A régi árulás ütötte seb még mindig nem gyógyult be, s bosszúért kiált.
A Tiste Edurok - Trull Szengár népe - úgy hiszik, hogy a lélek legsötétebb mohóságát a hullámok hozzák dél felől, s ez az áradat éjfélkor érkezik...Csontvadászok
Tartalom

A Hétváros felkelését szétzúzták. Egyetlen lázadó sereg vette be magát Y'Ghatan városába a fanatikus Párducos vezetése alatt. A város ostromának terve félelmet ébreszt a csatákban megfáradt tizennegyedik malaza sereg katonáiban. Itt, ezen a haláltól bűzlő helyen ölték meg a birodalom legnagyobb bajnokát, és ontották ki számtalan malaza vérét.
De mindez nem több mint elterelés; egy sokkal nagyobb háború játékosai tették meg kezdő lépéseiket. A Nyomorék Isten helyet kapott a Panteonban, és skizma fenyeget, amelyben mindenkinek meg kell választania a maga oldalát. Ám bárhogy is döntenek az istenek, a szabályok végzetesen, rémisztően megváltoztak, és a vér először a halandók világában kezd hullani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése