2011. január 17., hétfő

Charlotte Bronte

Charlotte Bronte
Charlotte Thornton-ban, Yorkshire-ben (Anglia) született egy ír-anglikán pap, Patrick Brontë és annak felesége Maria Branwell hat gyermeke közül harmadikként. 1820 áprilisában a család Haworthba költözött, ahol Patricket káplánná nevezték ki. Maria Branwell Brontë rákban halt meg 1821. szeptember 25-én, maga mögött hagyva öt lányát és egy fiát, akikre nővére Elizabeth Branwell vigyázott.
1824 júliusában a két legidősebb lányt – Mariát és Elizabethet elküldték a Clergy Daughters Iskolába Lancashire-be. Augusztusban Charlotte, novemberben Emily is csatlkozott nővéreihez. Az iskola szegény körülményei tartósan hatottak Charlotte egészségére, és ezek okozták két nővére, Maria és Elizabeth halálát, akik tuberkulózisban haltak meg 1825-ben, miután távoztak az iskolából. Charlotte később erről az iskoláról mintázta Lowoodot Jane Eyre című művében; ugyanebben a regényben Helen alakjában állított emléket két nővérének.
Otthon, a haworthi plébánián Charlotte és testvérei, Branwell, Emily és Anne képzeletbeli birodalmakat találtak ki és elkezdték feljegyezni ezek lakóinak életét és küzdelmét. Charlotte és Branwell egy Angria nevű királyságról írt történeteket, Anne és Emily pedig Gondalról költeményeket. A mondák bonyolultak és összetettek voltak; gyerekkori és korai kamaszkori megszállott érdeklődésük alapozta meg felnőttkori, irodalmi munkájukat.
Charlotte a Roe Head-i iskolában folytatta tanulmányait 1831 és 1832 között. Itt kötött egész életen át tartó barátságot Ellen Nusseyvel és Mary Taylorral. Ebben az időben (1833) írta a Zöld törpe című művét. 1835 és 1838 között tanár volt. 1839-ben különböző családoknál kezdett nevelőnőként dolgozni Yorkshire-ben, 1841-ig. 1842-ben Emily-vel Brüsszelbe utazott, majd külföldről való hazatérésük után Charlotte angolt, Emily pedig zenét tanított. Külföldi tartózkodásuk nagyon rövid volt, mert nagynénjük, Elizabeth Branwell 1842 októberében meghalt. Belgiumban beleszeretett nős tanárába, Monseiur Heger-be, ám ez a kapcsolat nem sikerülhetett. Nagyon szomorú időszak volt ez Charlotte számára. Charlotte 1843 januárjában egyedül tért vissza Brüsszelbe. Második tartózkodása alatt nem volt boldog: egyedül érezte magát és honvágya volt. 1844-ben végleg visszatért Haworthba, és később brüsszeli tartózkodásából merített ihletett Az angoltanár és Villette című regényeihez.
1846 májusában Charlotte, Emily és Anne egy gyűjteményt adott ki költeményekből Currer, Ellis és Acton Bell álnéven. Bár a könyv nem keltett nagy érdeklődést (csak 2 példányt adtak el belőle), a testvérek mégis úgy döntöttek, hogy folytatják az írást, és elkezdtek dolgozni első regényeiken. Charlotte továbbra is Currer Bell-ként publikálta első 2 művét. Regényei durva kritikákat kaptak, mert a hagyományos női szerepeket feszegették. Sok találgatás volt, hogy Currer Bell valójában nő vagy férfi.
Branwell, a család egyetlen fia krónikus légcsőhurutban szenvedett, amit súlyosbított a sok ivás, így 1848 szeptemberében meghalt. Charlotte mindvégig úgy tudta, hogy öccse tuberkulózisban halt meg. Emily 1848 decemberében, Anne pedig 1849 májusában hunyt el tüdőbajban.
A Jane Eyre nagy sikerére való tekintettel a kiadója azt javasolta, hogy néha látogasson el Londonba. Itt Charlotte csatlakozott egy magasabb rangú társadalmi körhöz, ahol barátságot kötött Harriet Martineau-val, Elizabeth Gaskell-el (aki később az életrajzát is megírta), William Makepeace Thackerayvel és G. H. Lewesszal. Sosem volt azonban pár hétnél tovább távol Haworthtól, mert nem akarta öregedő édesapját egyedül hagyni.
1854 júniusában Charlotte házasságot kötött apja segédlelkészével, Arthur Bell Nichollsszal. 9 hónap múlva, terhessége alatt halt meg, a halotti bizonyítványa szerint tuberkulózisban, de vannak olyan feltételezések is, hogy a terhesség miatti túlzott hányás volt az oka. Olyan híresztelések is terjedtek, hogy tífuszban halt meg, amit valószínűleg a Brontë háztartás legöregebb szolgálójától, Tabitha Ackroydtól kapott el, aki nem sokkal előtte halt meg. A családi kriptában van eltemetve a haworthi Szent Mihály-templomban, ahol Anne kivételével minden testvére nyugszik. Édesapjuk mind a hat gyermekét túlélte.



Jane Eyre

nekem ez a könyv, 3 részben van meg, elkezdtem olvasni

1.
Jane szülei meghaltak, és a nagynénjénél nevelkedik aki utálja. Egy nap elküldi nevelőintézetbe, ahol összebarátkozik egy lánnyal. Csakhogy pár hónapra a lány tüdőbajban meghal, az intézetet meg tifusz tizedeli. Jane ezután még 8 évet töltött az intézetben. 6 évet tanulóként, 2 évet tanárként. Ezután új kalandra vágyott és feladott egy hirdetést, amire hamarosan válasz is érkezett. Egy vagyonos családnál fog dolgozni tanárként-Mr Rochester-nél. A férfi eleinte rideg, mogorva, majd az idő múlásával már kedélyesebbé válik a hangulata. Sokszor beszélgetnek Jane-el. A lány egyik este meg is menti a férfit attól, hogy tűzben haljon meg.
Vége az 1. könyvnek

2.

2011. január 2., vasárnap

Joanne K. Rowling

Joanne K. Rowling



Joanne Kathleen Rowling (gyakran: J. K. Rowling, Chipping Sodbury, Anglia, 1965. július 31.) angol írónő, a Harry Potter-sorozat írója.
A Bristol melletti Chipping Sodburyben született. 4 éves korában Winterbourne-be (Bristol elővárosába, néhány kilométerre régi lakhelyüktől) költöztek. Itt a szomszédban lakott két testvér (egy kisfiú és egy kislány), akiknek a vezetékneve Potter volt, ez akkor annyira tetszett az írónőnek, hogy sosem felejtette el. A saját nevét viszont nem szerette, mert mindig csúfolták (a Rowling és a Rolling összecsengése miatt). Imádta a fantasztikus történeteket, melyeket édesapja olvasott fel neki vagy amit ő maga olvasott. Kedvencei voltak: Kenneth Grahame: The Wind in the Willows (Magyarországon a Békavári uraság c. film), C.S. Lewis The Chronicles of Narnia (film Walt Disney Studios, 2005. karácsony), de legkevesebb könyve az alábbi volt:
Elisabeth Goudge: The Little White Horse
Paul Gallice: Manxmouse
Clement Freud: Grimble

Már kiskorában történeteket mesélt két évvel fiatalabb húgának. Első történetét, mely egy Nyúl nevű nyúlról szól, amelyben szerepelt egy nagy méhecske, akit Ms. Méhecskének hívtak, mindössze öt- vagy hatéves korában írta.
A szülei igazi londoniak voltak, és mindig az volt az álmuk, hogy vidéken lakhassanak. 9 éves korában Tutshillbe (Wales, kis falu Chepstow mellett) költöztek. Nagyon boldogok voltak testvérével, hogy a tágas mezőkön vagy a Wye folyó partján játszhattak. Az általános iskola azonban régi és kicsi volt, a tanár pedig szigorú. A középiskolában a kedvenc tantárgya az angol volt, viszont a tornaórákat nem szerette (egyszer el is tört a karja). A kedvenc elfoglaltsága volt, hogy az ebédszünetben barátainak és osztálytársainak folytatásos történeteket mesélt.
Tanulmányait 1983 ban kiváló és világhírű Exeter Egyetemen (Dél-Anglia) folytatta, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Eközben PÁrizsban is tanult. Szülei meg voltak győződve, hogy csodálatos karriert fog befutni kétnyelvű titkárnőként. Tanulmányai befejezése után Londonba ment, az Amnesty International helyezkedett el mint titkárnő, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. A legjobban azt szerette az irodai munkában, hogy amikor nem figyelt rá senki, történeteket gépelhetett a számítógépébe.
1990 nyarán sokat utazott Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. Az egész történet kristálytisztán megszületett a fejében. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross Pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban. Közben rövid történeteket és két máig kiadatlan felnőtteknek szóló novellát is írt, de ideje nagy részében a Harry Potter- történetekkel foglalkozott.
1991-bgben kilépett a munkahelyéről, és Portóba (Portugália) költözött, ahol angolt tanított. Szeretett tanítani, annak ellenére, hogy a diákjai „Rolling Stone"-nak szólították. Délutánonként és este tanított, így délelőtt jutott ideje az írásra, és folytathatta a varázslófiú történetét.
1992. október 16-án férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált (később egy tévénél dolgozott), és 1993 július 27-én megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Férjétől azonban hamarosan elvált és ezt követően nehéz körülmények között tengődött. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter-feljegyzésekkel és -fejezetekkel, visszautazott Angliába, ahova 1994 karácsonyán érkezett meg. Skóciába, Edinburgh-ba költöztek, ahol húga, Di is lakott. Tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte. Ezután nekilátott kiadót keresni, de sorban utasították el, a többség arra hivatkozott, hogy a könyv cselekménye miatt nem illik az ifjúsági irodalom sorába, ráadásul a megszövegezést és a cselekményszálat is túlzottan bonyolultnak találták. Végül Londonban talált egy ügynököt (Christopher Little), akinek sikerült eladnia 1996 augusztusában a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak, kb. 4000 dolláros áron. Rowling franciatanárként dolgozott, amikor megtudta, hogy könyvét ki fogják adni. Az iskolában, ahol tanított, a Rawhide című filmsorozat egyik betétdalát (Rolling, rolling, rolling, keep those wagons rolling…) énekelték neki kórusban a diákok.
A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában. Az írónő sokáig azt gondolta, hogy nem fogják felfedezni. Tévedett: 1997-ben elnyerte a brithish Book Awards Children's Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9–11 díjakat. Néhány hónappal később a Bologna Children's Book Vásáron, Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Az USA-ban a könyv 1998 szeptemberében jelent meg Harry Potter and the Sorcerer's Stone címen.
2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filljogát
2001. december 26-án összeházasodott második férjével, de Neil Murray orvossal, Perthshire-ben. 2003. március 23-án megszületett David Gordon Rowling Murray 2005. január 23. lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.

Érdekességek 

  • A sorozat már kitalálásakor is hétkötetesre volt tervezve.
  • Portugáliába érkezésének első hetében írta meg kedvenc fejezetét, az Edevis tükre címűt (Harry Potter és a bölcsek köve).
  • A könyvre azért került a J. K. Rowling név, mert a kiadó nem volt biztos benne, hogy egy női író könyvét a fiúk el akarják olvasni.
  • Teljes neve valójában csak Joanne Rowling – a Kathleent, nagyanyja nevét csak azért illesztette be, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett.
  • Élete legszebb pillanatának azt tartja, mikor megtudta, hogy a könyve meg fog jelenni.
  • A dúsgazdag és világhíres asszony rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Azonban nem felejtette el, hogy honnan indult. Rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcbankapható, hajléktalanok által árusított „aszfaltlapnak”, hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél nélkül című lapban jelent meg először.
  • A World's Richest 2004 listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy 2004-ben J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia, és nem is örökölt. Sőt, ő az első, aki könyvírással keresett ennyi pénzt.
  • Az első holmi, amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát: egy drágaköves gyűrű.


    Könyvei:
  • Harry Potter and the Philosoper's Stone - Harry Potter és a Bölcsek Köve
  • Harry Potter and the Chamber of Secret - Harry Potter és a Titkok Kamrája
  • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - Harry Potter és az Azkabani fogoly
  • Harry Potter and the Boblet of Fire - Harry Potter és a Tűz serlege
  • Harry Potter and the Order of the Phoenix - Harry Potter és a Főnix rendje
  • Harry Potter and the Hald-Blood Prince - Harry Potter és a Félvér herceg
  • Harry Potter and the Deathlyy Hallows - Harry Potter és a Halál ereklyéi
         Egyéb könyvei:
A kviddics évszázadai
Legendás állatok és megfigyelésük
Bogar Bard meséi
A What's your Story? 13 novella közül az egyiket Rowling írta, és Harry Potter születése előtt játszódik



Harry Potter és a Bölcsek köve
Eredeti cím: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2006
Oldalszám: 288


Tartalom
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot.


Harry Potter és a Titkok Kamrája

Eredeti cím: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2003
Oldalszám: 318


Tartalom
Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyul, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik...


Harry Potter és az Azkabani Fogoly
Eredeti cím: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2004
Oldalszám: 400


Tartalom
Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja...


Harry Potter és a Tűz serlege

Eredeti cím: Harry Potter and the Goblet of Fire
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2004
Oldalszám: 678


Tartalom
Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért három boszorkány- és varázslóképző tanintézet legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nem különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik... Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak rájuk. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik...


Harry Potter és a Főnix Rendje

Eredeti cím: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2003
Oldalszám: 752


Tartalom
Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Harry - társaival ellentétben - sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de - ami a legfájdalmasabb - mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre...


Harry Potter és a Félvér Herceg

Eredeti cím: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2006
Oldalszám: 624


Tartalom
A sorozat új részében Harry Potter hatodik évét követhetjük végig a varázslóiskolában. Közeledik Valdemort, gonosz varázsló elleni végső küzdelem, s főhősünk igyekszik minél alaposabban megismerni ellenfelének múltját és ifjúságát - hogy megtalálhassa annak gyenge pontjait. A baljós jelek közben egyre szaporodnak, növekszik a rejtélyes események, katasztrófák száma, így a három jó barát is aggódva figyeli az eseményeket, ráadásul Dumbledore professzor is eltűnik időnként, hogy hol lehet, senki sem sejti. Eközben a felsősök közt szerelmek szövődnek, Roxfort házai közt pedig egyre élesedik a verseny. A feszültség egyre csak növekszik, a jó és rossz közti frontvonal immáron Roxfortban húzódik... Ez a könyv egyszerűen letehetetlen. Majd meglátod...

A regény 6,9 millió példányban fogyott el az első napon az Egyesült Államokban - a megjelenés első óráiban így a rajongók másodpercenként 105 könyvet vásároltak meg.

Harry Potter és a Halál Ereklyéi
Eredeti cím: Harry Potter and the Deathly Hallows
Kiadó: Animus
Megjelenés: 2008
Oldalszám: 620


Tartalom
Harrynek egy sötét, veszélyes és lehetetlennek tűnő feladatot kell teljesítenie: megtalálni és elpusztítani Voldemort utolsó Ereklyéit. Harry még soha nem érezte magát ennyire egyedül, és még soha nem nézett szembe ilyen sötét jövővel. De erősnek kell lennie, hogy teljesíteni tudja a rá bízott feladatot. El kell hagynia az Odú nyújtotta melegséget, biztonságot, társaitól is meg kell válnia, hogy a számára kiszabott elkerülhetetlen ösvényt járhassa.
Utolsó, hetedik kötetében J. K. Rowling választ ad a kérdéseinkre, melyekre oly régóta vártunk.
Varázslatos, gazdagon színezett, elképesztő iramban hömpölygő elbeszélés a történetmesélés nagyasszonyától, kinek regényeit újra és újra el kell olvasni.

Philip Pullman

Philip Pullman

Non-series books

  • The Haunted Storm
  • Galatea
  • Count Karlstein
  • How to be Cool
  •  Spring-Heeled Jack
  •  The Broken Bridge
  • The White Mercedes
  • The Wonderful Story of Aladdin and the Enchanted Lamp
  • Clockwork
  • The Firework-Maker's Daughter
  •  Mossycoat
  • The Butterfly Tattoo 
  • I was a Rat! or The Scarlet Slippers
  • Puss in Boots: The Adventures of That Most Enterprising Feline
  •  The Scarecrow and his Servant
  • The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ

Sally Lockhart

  • The Ruby in the Smoke - Rubin és füst
  • The Shadow in the North - Árny éjszakon
  • The Tiger in the Well - Tigris a kútban
  • The Tin Princess

The New-Cut Gang

  • Thunderbolt's Waxwork
  • The Gasfitter's Ball

His Dark Materials

  •  Northern Lights - Éjszaki fény
  •  The Subtle Knife - Titokzatos kés
  • The Amber Spyglass - Borostyán látcső

Companion books

  •  Lyra's Oxford
  •  Once Upon a Time in the North
  • The Book of Dust

Plays

  •  Frankenstein
  •  Sherlock Holmes and the Limehouse Horror

Non-fiction

  •  Ancient Civilisations
  •  Using the Oxford Junior Dictionary


 Éjszaki fény - Az arany iránytű

Eredeti cím: Northern Light
Kiadó: Alexandra
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 408
Ár: 1999

Tartalom
Képzelj el egy világot, ami olyan, mint a miénk, és mégsem. Ahol lelked egy része állatdaimón formában testesül meg. Ahol a jegesmedvékből zsoldoshadsereg szervezhető.
Képzeld el, hogy több világ párhuzamosan létezhet egymás mellett, és az átjárás sem lehetetlen, sőt, két különböző világ gyermekei, Lyra és Will egy harmadikban találkoznak, hogy beteljesítsék a sorsot és bevégezzék küldetésüket - egy világokra szóló élethalálharcban, ahol az arany iránytű mutatja az utat. A kaland elkezdődött, Az arany iránytű trilógia első részét, az Északi fényt pedig további izgalmas kötetek folytatják...

A titokzatos kés

Eredeti cím: The Subtle Knife
Kiadó: Alexandra
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 336
Ár: 1999

Tartalom
Lyra az előző kötet végén átlép egy ismeretlen világba. A kísérteties, elhagyatott városban egy fiúval találkozik. Will és Lyra sorsa szorosan összefonódik: közösen kell megszerezniük egy rejtélyes erővel bíró tárgyat: a titokzatos kést. Sokan ölni is képesek lennének azért, hogy megkaparinthassák...


A borostyán látcső

Eredeti cím: Northern Lights
Kiadó: Alexandra
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 520
Ár: 1999

Tartalom
Közeleg a szörnyű háború, amit a boszorkányok jósoltak meg. Willnek el kell juttatnia minden világok legveszedelmesebb fegyverét, a titokzatos kést Lord Asrielhez. A fiú magányosan néz szembe a veszélyekkel, mivel Lyrának nyoma veszett... A varázserejű borostyán látcső pedig azt is megmutatja, amit szabad szemmel senki sem láthat...

Nora Roberts

Nora Roberts

Nora Roberts eredeti néven: Eleanor Marie Robertson (Silver Spring, Maryland, USA, 1950. október 10.) amerikai írónő, akit egy hóvihar tett íróvá.
Négy bátyja van, és ezért jól ismeri a férfiakat. Valósághűen tudja ábrázolni jellemvonásaikat, gondolkodásmódjukat. Katolikus iskolába járt, majd fiatalon, 1968-ban hozzáment Ronald Aufem-Brinke-hez, és a Maryland állambeli Keedysville-be költözött, ahol jogi titkárnőként dolgozott. Második férje, Bruce Wilder, akit akkor ismert meg amikor megbízta őt egy könyvespolc megépítésével. 1985. júliusában házasodtak össze. Első házasságából két gyermek született, mindkettő fiú, második házasságából pedig három.
Karrierjét egy hóviharnak köszönheti: 1979. februárjában egy  nagy hóvihar volt Keedysville-ben, ahol az írónő lakott, és mivel a vihar miatt nem tudott kimozdulni otthonából hasznosan akarta tölteni az időt, ezért elkezdett történeteket írni. Ehhez az is hozzájárult, hogy egész életében sokat olvasott, és a családja sem idegenkedett az irodalomtól.

Könyvei:
Összesen 133 regényt írt eddig, amelyek közül eddig ötöt filmesítettek meg.
  • Bukott angyal
  • A menedékhely
  • ...Hol, nem volt
  • Halálos ünnep 
  • Halál szemtanúi
  • A fény kulcsa
  • A jég leánya - Három nővér trilógia II.
  • A szabadság íze - A MacKade fivérek
  • A szégyen leánya - Három nővér trilógia
  • A tűz leánya - Három nővér trilógia I.
  • Az udvarház
  • Csendes öböl 
  • Emlékek boltja
  • Fekete rózsa - Kert-trilógia II.
  • Hazai vizeken
  • Holdfogyatkozás
  • Háborgó tenger
  • Időtlen szerelem
  • Korallzátony
  • Kék dália - Kert-trilógia
  • Meztelenül a halálba
  • Nyugvópont - A Mackade fivérek 
  • Nyáréjszakák
  • Pamela rózsája - Ír szívek
  • Rejtőzködő csillag 
  • Sullivan asszonya
  • Szemben a tűzzel (Három nővér szigete 3.)
  • Titokzatos csillag
  • Véráztatta föld - A Mackade fivérek
  • Vörös liliom - Kert-trilógia
  • Nyári szerelmek
  • Kék füst 
  • Veszélyes kanyar
  • Északi fény
  • Lángoló jég - Az O'Hurley család
  • Szerelmem, Jack
  • Nyári örömök
  • Morrigan keresztje - Kör trilógia 
  • Istenek tánca - Kör trilógia 2.
  • A Némaság völgye - Kör trilógia 3. 
  • Vértestvérek - Völgy trilógia 1.
  • Hawkins-völgy - Völgy trilógia 2.
  • Pogánykő - Völgy trilógia 3.
  • A törvénytelen
  • Csöndes éj 
  • Halálos alkotás 
  • Egy házban az ellenséggel
  • Délidő
  • Határtalan vágy 
  • A játék szabálya
  • Lezáratlan ügy 
  • A Sors útjai
  • A Mágia útjai
  • A Szív útjai
  • Azúrkék égbolt
  • A bosszú csapdájában
  • Virágok szigete - Merész vállalkozás
  • Halálos idegen
  • Nézd meg az anyját
  • Forró jég
  • Kincses szívek 
  • Vetélytársak
  • Győztes játszma - Szerep nélkül
  • Lehull az álarc 
  • A múlt titka
  • A kétféle törvény
  • Egyszer volt...
  • A három sorsistennő
  • A smaragd nyakék legendája - A Calhoun család I.
  • Halálos születésnap
  • Örök kötelék
  • Veszélyes álmok
  • A sors megkísértése - A MacGregor család I.
  • Csalóka álmok
  • Ég és föld - A három nővér szigete 2.
  • Mámor
  • A legjobb terv
  • Az angyal markában
  • Biztonságos kikötő
  • Nyílt titkok
  • A sors beteljesülése - A MacGregor család II.
  • Folyóvég panzió 
  • Biztos rév
  • Késleltetett álom
  • Mézes puszedli
  • Megtalált álom
  • A hold árnyéka II. 
  • A hold árnyéka III.
  • Vadvirágok

J. D. Robb álnéven

  • Halálos ártatlanság
  • Halhatatlan a halálban 
  • Halálos menekülés 
  • Halálos hasonmás 
  • Halálos hűség
  • Halálos szertartás
  • Halálos látomás
  • Halálos összeesküvés
  • Halálos származás 
  • Halálos emlék
  • Éjféltájt: Négy új, szenvedélyes történet 
Morrigan keresztje

Eredeti cím : Morrigan's Cross
Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2007
Oldalszám : 368
Ár: 1290

Tartalom
Összecsapás készülődik a jó és a rossz erői között, több idősíkon kibontakozó háború. Lilith, az alvilág démonja, a vámpírok királynője maga köré gyűjti vazallusait. Morrigan istennő vállalkozik arra, hogy szembeszálljon a sötét erők parancsolójának világok elpusztítására törő terveivel. Vele tart az általa toborzott hattagú csapat, mely különös embereket és lényeket egyesít a magasztos cél érdekében: egy nagy hatalmú varázslót, egy rejtelmes képességekkel megáldott boszorkányt, egy tudós hercegnőt, egy alakját változtató harcost, egy démonvadászt, s végül egy különös figurát, aki nem más, mint egy évszázadokkal korábban lelkét vesztett vámpír.
A könyv a New York Times bestseller listájának élén álló Nora Roberts új trilógiájának első kötete.

Istenek tánca

Eredeti cím: Dance of the Gods
Kiadó: Gabó
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 304
Ár: 1290

Tartalom
Összecsapás készülődik a jó és a rossz erői között, több idősíkon kibontakozó háború. Lilith, az alvilág démonja, a vámpírok királynője maga köré gyűjti vazallusait. Morrigan istennő vállalkozik arra, hogy szembeszálljon a sötét erők parancsolójának világok elpusztítására törő terveivel. Vele tart az általa toborzott hattagú csapat, mely különös embereket és lényeket egyesít a magasztos cél érdekében: egy nagy hatalmú varázslót, egy rejtelmes képességekkel megáldott boszorkányt, egy tudós hercegnőt, egy alakját változtató harcost, egy démonvadászt, s végül egy különös figurát, aki nem más, mint egy évszázadokkal korábban lelkét vesztett vámpír.
Blair Murphyre új feladat vár. A démonvadásznak, aki eddig magányosan járta útját, meg kell tanulnia, hogyan működjék együtt a többiekkel miközben érzelmei választás elé állítják - engedjen-e vonzalmának, ha a szerelem az áthidalhatatlan világok között eleve kudarcra van ítélve?
Miközben a kör a végső összecsapásra készül, a helyszín megváltozik: egy írországi dolmen átjáróként szolgál egy régmúlt időbe és helyre, ahol valamennyien találkoznak végzetükkel, s miközben bátorságuk próbára tétetik, a szívük egymáshoz kapcsolja őket, ahogy még sosem...
A trilógia első kötete: Morrigan keresztje.



A némaság völgye

Eredeti cím: Valley of Silence
Kiadó: Gabó
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 334
Ár: 1290

Tartalom
Összecsapás készülődik a jó és a rossz erői között, több idősíkon kibontakozó háború. Lilith, az alvilág démonja, a vámpírok királynője maga köré gyűjti vazallusait. Morrigan istennő vállalkozik arra, hogy szembeszálljon a sötét erők parancsolójának világok elpusztítására törő terveivel. Vele tart az általa toborzott hattagú csapat, mely különös embereket és lényeket egyesít a magasztos cél érdekében: egy nagy hatalmú varázslót, egy rejtelmes képességekkel megáldott boszorkányt, egy tudós hercegnőt, egy alakját változtató harcost, egy démonvadászt s végül egy különös figurát, aki nem más, mint egy évszázadokkal korábban lelkét vesztett vámpír.
A végzet lépésről lépésre sodorja őket Geall földjére, onnan pedig a Némaság völgyébe, ahol szembe kell szállnink a démonok hadseregével. A világok sorsa rajtuk múlik, miközben kivételes képességeiket, bátorságukat és lelkierejüket vetik latba a gonosz feletti győzelemért. Geall királynője vezeti a csatát, akinek egyben a szívében lakozó új érzelmekkel is meg kell küzdenie - vajon kitart-e mellette az a férfi, akinek megadatott az öröklét, ám az idő tagságában képtelen megbirkózni szerelnie halandóságának gondolatával? Eközben az összecsapás küszöbön áll... Ki tér vissza Geall biztonságos földjére, ki vész oda, s mi lesz a hattagú kör sorsa a háború után?

Völgy trilógia
Vértestvérek
Eredeti cím: Blood Brothers
Megjelenés: 2009
Oldalszám: 354


Fülszöveg
A Pogánynő már évszázadok óta létezett, jóval azelőtt, hogy három fiú körbeállva összevegyítette rácsorduló vérét és vértestvérré fogadta egymást akaratlanul kiszabadítva ezzel egy pusztító erőt. Minden hetedik évben eljön egy hét júliusban, amikor a városka lakói kimondhatatlan dolgokat művelnek - amire aztán később mintha nem emlékeznének. A kollektív őrület megnyilvánulása ismertté vált a város határán túl is, és Hawkins-völgyről elterjedt, hogy megszállta valami gonosz erő. Ez az újkori legenda vonzza Hawkins-völgybe a riporter-író Quinn Blacket, aki azt reméli, könyvet írhat a kísérteties témáról. Még csak február van, de Caleb Hawkins, a város alapítóinak leszármazottja már látta és érezte a gonosz jelenlétének első jeleit. Sosem tudja elfeledni a huszonegy éve az erdőben átélt rémítő eseményeket, és az előjelek még soha nem voltak ilyen erősek. Calnak szüksége lesz két barátja, Fox és Cage segítségeié, de meglepő módon támaszkodnia kell Quinnre is. A nő szintén látja a gonoszt, amit a városka lakói nem látnak. Amint a tél tavaszba fordul, Cal és Quinn viharos gyorsasággal egymásba szeret. Ők alkotják majd a sarokkövét a férfiak és nők egy csoportjának, amelynek tagjait összeköti a sors, a szenvedély és a harc a sötétségből testet öltő lénnyel...



Véleményem+leírásom
Van 3 srác, akik 10 éves korukba elmennek a Pogánykőhöz és vérszerződést kötnek(mind a 3an ugyan azon a napon születtek). Van 3 lány, akik a férfiakkal szerelemre lobbannak. És van egy átok. Minden 7. évben előjön és irdatlan pusztítást végez. Csak ők hatan vethetnek ennek véget. A harc elkezdődik. Cal+Quinn(1. könyv szerelmesei), Fox+Lyla (2. könyv szerelmesei), Gage+Cybil(3. könyv szerelmesei) együttes erővel veszik fel a harcot a gonosszal. mindenkinek eleve elrendeltetett a párja ugyanis hasonló képességeik is vannak.
Összességében tetszett ez a könyv, és úgy érzem, hogy nemsokára kezembe veszem a 2. részét...

Hawkins- völgy
Eredeti cím: The Hollow
Megjelenés: 2009
Oldalszám:  352

Fülszöveg
Fox, Caleb és Gage, meg a Hawkins-völgy többi lakója számára a Hetes baljós üzenetet hordoz - amióta ők hárman kisfiúként kiszabadítottak egy évszázadok óta bezárva tartott démont, amikor a vérük a Pogánykőre hullt... A fiúk ártatlan vérszerződése hét napig tomboló őrülethez vezetett, minden hetedik évben. Most pedig, amint rájuk vetül a rettegett hetedik hónap árnya, a férfiak érzik a készülődő vihart. Máris a halál és pusztulás képei kísértik őket. De ebben az évben felkészültebbek; harcba száll az oldalukon három nő is, akik messziről jöttek Hawkins-völgybe. Layla, Quinn és Cybil valamiféle kapcsolatban áll a démonnal, ahogyan a férfiak kapcsolatban állnak azzal az erővel, amely a démont csapdába ejtette. A Pogánykőnél történt végzetes események óta Fox, a kisvárosi ügyvéd képes olvasni más emberek gondolataiban, és ebben a tehetségben osztozik vele Layla is. Foxnak meg kell nyernie a nő bizalmát, mert együtt hatásosabban vehetik fel a harcot a sötétség ellen, amely elnyelni készül a várost. De Layla nehezen tudja elfogadni újonnan megismert képességét - és a bizalmas kapcsolatot Foxszal, Tudja, hogy ha egyszer megnyitja az elméjét, nem lesz semmi, ami megvédje a vágytól, amely mindkettőjüket elemésztheti...


Véleményem+leírásom
Minden egyes lépéssel közelebb kerülnek a démon elpusztításához, és a mű végére lesz is egy fegyverük, csak még azt nem tudják, hogyan kell azt használni. Layla és Fox végül is összejönnek, szép páros, de én akkor is Gage és Cybill párosára vagyok kíváncsi, de azt a 3. könyv tartogatja :D




Pogánykő

Eredeti cím: The Pagan Stone
Megjelenés: 2009
Oldalszám:  350

Fülszöveg
Amikor évekkel ezelőtt, végrehajtva a vértestvér rituálét, Gage,Fox és Caleb kilépett az erdőből, mindnyájuknál ott volt a vérkő egy darabkája. Most ez lesz a fegyverük a végső harcban a démon ellen, amelyet felébresztettek. A győztes visz mindent. Közös rémálmok, látomások vérről és tűzről, véletlenszerűen előforduló erőszakos események kezdik egyre gyakrabban zaklatni a régi barátokat, és Quinn-t, Laylát meg Cybilt, a nőket, akiket a végzet hozzájuk köt. Észre kell venniük, hogy ebben az évben erősebben tért vissza a démon, amely az általa keltett rettegésből táplálkozik. De mostanra sikerült újra egyesíteniük a vérkő három darabját. Már csak azt kell kitalálniuk, hogyan használják fel. Egy olyan szerencsejátékos, mint Gage, természetesen bármikor fogadna rá, hogy a csapatuk megtalálja a megoldást. És bár ő meg Cybil osztozik a jövőbelátás képességében, ez az egyetlen dolog, ami közös bennük. Mindketten úgy érzik, ha a köztük lévő flört szintjéről egy szinttel feljebb lépnének, azt csakis a saját akaratukból tennék, nem azért, mert a sors így rendelte. Gage azt is tudja, hogy egy olyan nő, mint Cybil - aki eszes, erős, és ellenállhatatlanul szép - csak szerencsét hozhat neki. Hogy jó - vagy balszerencsét, az még nem tisztázott, pedig ez döntheti el, hogy végső pusztulás vár Hawkins-völgyre, vagy véget ér végre a lidércnyomás. A Vértestvérek és A Hawkins-völgy folytatása. 

Véleményem+leírásom
Sokkal jobban tetszett, mint az 1-2. rész. Ebben a részben közelebbről megismerhettük a "tékozló fiút", az örök vándor… Tetszett, hogy Cybil és Gage próbálják elhitetni magukkal, hogy ők nem fognak összejönni, aztán mégis. Tetszett, ahogy mind a 3 nő egyszerre esett teherbe, ahogy rájöttek, a reakcióik. Hogy az egész most már 9 tagú csapat hogy összetart, mennyire ismerik egymást, bírnak egymásban. Annyira izgultam értük a végén, bár tudtam, hogy nem lehet az a végkimenetel amit ők elterveztek, mert nem lehet olyan kegyetlen Nora, hogy ezt megengedhesse magának :) Na szóval tetszett, fogalmam sincs, hogy miért tartott eddig elolvasnom..

Szalai Vivien

Szalai Vivien

Szalai Vivien nem kereste, egyszerűen belebotlott a felső tízezer kisded játékait kiszolgáló luxusprostituált történetébe. Az anyagias világ álságos életét leleplező vallomás azonban nemcsak őt, hanem a közönséget is rabul ejtette, és a Hamis gyönyör mindössze egy hét alatt bestseller és az eladási lista első helyezettje lett.
Szalai Vivien mindig is szerette kideríteni, mi rejlik a látszat mögött,  első könyve sikere is abban rejlik, hogy a finom erotikával leírt szexuális aktusok mellett lenyűgöző érzékletességgel mutatta be egy luxusprostituált belső világát, gondolatait. Az oknyomozó újságírónak az egyik legkeresettebb magyar luxusprostituált mesélte el gátlások és tabuk nélkül élete történetét, és Szalai Vivien egy nem mindennapi sikerregényt írt a vallomások alapján.

„A Hamis gyönyör attól nyújt többet az olvasónak, mint a témában íródott hasonló regények, hogy nem szimplán szexuális aktusokról szól, hanem kitűnik belőle egy lenézett  foglalkozást űző nő belső, színes világa, gyötrődései, és az évek során folyamatosan kialakuló, döbbenetes érzéketlensége. A Hamis gyönyör nem botrányregény, és nem is akar az lenni: hanem egy őszinte, elgondolkodtató regény egy nem hétköznapi nőről, aki egyszerre éli meg a mocskot és a csillogást, és akinek élete, kalandjai, gondolatai és motivációi tanulságosak lehetnek férfinak, nőnek egyaránt.”

A Hamis gyönyör kendőzetlenül ír a felső tízezer szexuális szokásairól és az őket kiszolgáló luxusprostituáltak életéről, és az odáig vezető útról, megaláztatásokról. A történet azonban túlmutat önmagán, és a tönkrement házasságok, a hűtlenségek, perverziók mögül kitűnik a pénz által irányított, csillogónak tűnő világ üressége.

Hamis gyönyör

Oldalszám: 224
Megjelenés: 2010

Rejtett, vággyal teli, meglepő, gátlástalan, érdekes és perverz a luxusprostituáltak világa. Mindenki tud róluk, ám aki igazán közel kerül az ezer eurós lányokhoz, semmit nem mesél. Szalai Vivien újságíró lerántja a leplet a leggazdagabbak pénzért vásárolt szexuális életéről. A Hamis gyönyör című regény szerzőjeként az egyik legdrágább és legkeresettebb magyar luxusprostituált életéről ír tabuk nélkül.

Nyílt titok, hogy hazánkban is a felső tízezer tagjai és a hírességek között számos olyan férfi akad, aki egy tökéletes testű, fizetett szeretővel valósítja meg a legmerészebb szexuális fantáziáit. Ebben a világban a pénz nem számít, ezer euróért bármikor bármire képesek a luxusprostituáltak, hogy boldoggá tegyék ügyfelüket.

Szalai Vivien újságíró olyan közel hozza most ezt a titkokkal teli, eddig rejtett világot, ahogy még senki. Az egyik legkeresettebb magyar luxusprostituált gátlások és tabuk nélkül mesélte el élete történetét a szerzőnek, aki egy nem mindennapi regényt írt a vallomások alapján. Lehull a lepel a felső tízezerbe tartozó férfiak perverzióiról, a különleges vendégkör ellenére is fenyegető AIDS-ről, a dubai sejkek világáról, ahol a nők irtózatos dolgokon mennek keresztül.
“Elgondolkodtató és tényfeltáró írásnak szántam a Hamis gyönyört, a könyvem által elviszem az olvasókat egy olyan világba, amelyről sokan, sokfélét írtak már, de az igazi arcát eddig senki sem mutatta meg. Egyik üzenete a könyvemnek mindenképpen az, hogy mindennek ára van életben, és a könnyű pénzkereseti lehetőségre áhítozó lányoknak nagyon keményen meg kell dolgozniuk a luxuséletért. Mert az egyik oldalon persze ott vannak a drága táskák, ruhák, cipők, autók, utazások, de ott a másik oldal is, a bántalmazások, a megalázás, a dubai mocsok és a privilegizált vendégkör ellenére is fenyegető AIDS. Miután elolvasták a könyvet, tegyék mérlegre, hogy hiába elanyagiasodott világban élünk, valóban megéri-e mindent oda adni a pénzért?” – mondja Szalai Vivien. – „És a másik, amit szerettem volna bemutatni, és itt hadd idézzem a főszereplőnőmet: „Értsék már meg, magyarországi modellmunkákból – amelyekről egyébként nem hallottunk – nem telik milliós kocsikra, százezres ruhákra és budai penthouse lakásokra. Úgyhogy az ilyen körülmények között élő, partikon villogó huszonéves lányok többsége – tisztelet és elnézést a kivételtől – a testéből él és bizony volt Dubaiban.” – teszi hozzá az írónő idézve főhősét, akit egy elegáns party-n ismert meg évekkel ezelőtt.

A Hamis gyönyör kendőzetlenül mesél a luxusprostituáltak és kuncsaftjaik életéről, ahol a pénz nem számít, csak a fantázia szabhat határt.


Olvasói vélemények/kritikák
Elolvasást követően (de írhatnám azt is, hogy az első 10-20 oldal után már) kísértetiesen az volt az érzésem, hogy itt szó nincsen egy konkrét személyről, de igaz történetről se! Az volt az érzésem, hogy az újságíró hölgy "ott volt, ahol mesélték..." Ahhoz valószínű nagyon fiatal még, hogy bizonyos dolgokról saját tapasztalata lehessen. Viszont, ha oknyomozó riporter és újságíró, akkor nem ártott volna (csupán a hitelesség kedvéért) megkérdeznie egy idősebb embert is a dolgokról!Nem passzoltak össze a korok!!! Ha a történet a mában játszódik (euró a járatos pénz, a ruhák többszázezer forintosak, a kocsik milliós értékűek) akkor a főszereplő gyermekkorában már se a mogyórókrémes kenyér, de még az óra se volt senki - még a legszegényebb réteg számára se - elérhetetlen vágy, amiért egy fiatal lány az ártatlanságát adta volna! A '60-as évek elején még tényleg ritkaság számba ment, ha valakinek karórája volt gyerek korában (Általában elsőáldozásra, bérmálásra szokták első karórájukat kapni a gyerekek, aminek az ára 1/2, vagy akár 1 havi kereset is lehetett) Ezek után hiába is olvastam végig a könyvet, végig bennem motoszkált, hogy itt engem át akarnak verni! (Most a többi észrevételemet nem is írom le, mert így is hosszú a kritikám) Még szerencse, hogy csak kölcsönbe kértem a könyvet, és nem adtam érte majdnem 3 ezer forintot.

 1,5óra alatt sikerült kivégeznem,úgy,hogy nagyon sok oldalt átlapoztam,mert felesleges körülírások voltak.hiteltelen,h valaki 2találkozás után elmeséli egy idegennek az életét.másrészt örülhetünk,hurrá Isten is prostinak teremtette ez már 16évesen látszott rajta.nemtudom,ki az a 16éves lány,akit érdekelnek a férfi órák,és annyira vágynak rá hogy akár....engem 25évesen se hoznak lázba,sőt nem is értek hozzájuk.a másik: melyik anyuka tanácsolja a lányának,h tanulás helyett álljon prostinak?az aids vizsgálatnál egyértelmű volt h a doktornő a szerelme felesége..közben végig szidja és alja,féltékeny népségnek állítja be a barátnőket/családanyákat.a rendőrségi történet is sántít,van rendőr ismerősöm,gyorshajtásnál nem bilincselnek.a fogdában nincsenek csótányok.tényleg az érdekes rész a végén a dubaios.de kevés az infó.az írót nem nevezném írónak,silány az egész,kamuszag,amerikai filmekből lopott helyzetek, kevés infó és konkrétum.

 Drága kéj    
        
A nő a legkeresettebb magyar luxusprostituált. A férfi budai milliárdos, a leggazdagabb üzletemberek egyike. Túlfűtött, durva szenvedélyen alapuló viszonyuk során elmerülnek a legmélyebb perverzióban, s közben a nő megjárja a poklok poklát...

A Hamis gyönyörben megismert Szofi igaz története révén bepillantást nyerünk a hazai felső tízezer és a politikai elit eltitkolt, mocskos világába, Tel-Aviv luxusszállodáiba vagy éppen a Párizsban magyar szexrabszolgákat tartó szaúdi herceg hálószobájába. Az utazás végén ugyanúgy levonhatjuk a tanulságot, mint Szofi: az életben mindennek ára van, s mindenért meg kell fizetnünk...

Szalai Vivien újságíró első könyvében, a Hamis gyönyörben megismerhették a legkeresettebb hazai luxusprostituáltat, Szofit. Igaz történetének folytatása, a Drága kéj élete későbbi szakaszát dolgozza fel: mindennapjait egy nős milliárdos oldalán.
"A téma nem hagyott nyugodni, számos modellel, fodrásszal, ruhatervezővel, ötcsillagos szálloda londinerével és elit ügyfelek számára lányokat biztosító futtatóval készítettem interjút: ezekből a beszélgetésekből megismert tények is belekerültek a második részbe" - ígéri a szerző új regényében.

Szofi sorsa szorosan összefonódik más prostituáltakéval és szexrabszolgákéval, és egy nőével, akit vele szemben örök piedesztálra emel a társadalom: a feleséggel.
"Sokan azt hiszik, a prostituáltak egy életre meggyűlölik a férfiakat azért, ahogyan velük bánnak. Pedig én nem gyűlölöm, inkább csak jobban ismerem őket, mint a többi nő. Az elmúlt években arra jöttem rá, hogy minden egyes férfi-nő kapcsolat az alapvető igények kielégítésére épül: a nők erőforrásokat, a férfiak pedig szolgáltatásokat várnak el a másik nemtől. Nem más ez is, mint színtiszta üzlet." - Szofi vallomását ajánljuk minden egyes nőnek és férfinak, aki kapcsolatok hálójában él. És mindazoknak, akik többet szeretnének tudni a hazai felső tízezer titkolt világáról.
ÉS MELLESLEG EZ A KÖNYV IS SZOFIRÓL SZÓL


Véleményem+leírásom
Pár óra alatt végigolvastam, és meg kell hogy valljam eléggé megrendített! Az előző könyvből illetve ennek a könyvnek az elején megismert erős magabiztos nő átalakul. Pénzért mindent megtesz, ám szerelmes lesz és ezután máshogy viszonyul a férfihoz aki megfizeti szolgálatait és kuncsaftjait is. Undorodik magától, és később a szeretett férfitól is. Ugyanis amikor fény derül egy kellemetlen titokra, amit nem árulok el hogy legyen valami kis titokzatosság is a férfi félholtra veri és megfenyegeti hogy ha nem tesz ez ellen valamit megöli. A n ő elszánja magát a döntésre, ám meggondolja magát. A végén pedig már nincs vissza út.


Kíváncsi vagyok hogy lesz e folytatás, bár én úgy érzem, hogy nem. De kíváncsian várom az írónő Stohl Andrásról készülő könyvét.


2011. január 1., szombat

Steven Erikson

Steven Erikson
                                              
Torontóban született, Winnipegben nőtt fel. Egy időben Angliában élt feleségével és fiával, de azóta már visszatért Kanadába. Antropológus és régész végzettségű, és az Iowa Writers’ Workshop végzős hallgatója.
Az első fantasy regénye a Gardens of the Moon (1999) (magyarul A Hold udvara címmel jelent meg) képezi A Malazai Bukottak könyvének regéje c. sorozat első részét. A sorozat tíz részes lesz, eddig (2009) kilenc részt adtak ki angolul, melyből hat jelent meg magyarul. Stílusához hozzátartoznak a bonyolult cselekményszálak, és a sok, különböző nézőpontú szereplő. A Malaza világot Steven Erikson és Ian Cameron Esslemont dolgozta ki, eredetileg egy szerepjáték helyszíneként szolgált.
Az eddigi könyvek a sorozatban irodalmi nyelvezettel, magas színvonalon íródtak, megállják helyüket mint külön regények, de ugyanakkor bonyolult szálak fűzik őket a többi részhez is. Erikson világosan leszögezte, hogy nem szeretné a hagyományos fantasy konvenciókat követni, és A Malazai Bukottak könyvének regéje sorozatnak egy 'in medias res' kezdetet adott, nem pedig egy hagyományos nyitással vezette fel. Kritikákat kapott már a sorozattal kapcsolatban, hogy nem közöl elegendő háttérinformációt a folyamatban lévő eseményekről, de az újonnan kiadott könyvek folyamatosan csökkentik ennek mértékét.
                               

Eddigi könyvei:                                                                         

A sorozat gerincét alkotó könyvek 

  • Gardens of the Moon (1999) – A Hold udvara 
  • Deadhouse Gates (2000) – Tremorlor kapuja 
  • Memories of Ice (2001) – A jég emlékezete  
  • House of Chains (2002) – A Láncok Háza 
  • Midnight Tides (2004) – Éjsötét áradat 
  • The Bonehunters (2006) – Csontvadászok 
  • Reaper's Gale (2007)
  • Toll the Hounds (2008)
  • Dust of Dreams (2009)
  • The Crippled God (még nem jelent meg)

A Malaza világban játszódó további történetek

  • Blood Follows (2002)
  • The Healthy Dead (2004)
  • The Lees of Laughter's End (2007)

Egyéb regények 

  • Stolen Voices (1993), mint Steve Rune Lundin
  • This River Awakens (1998), mint Steve Rune Lundin
  • Fishin' with Grandma Matchie (2004)
  • The Devil Delivered – novella (2005)

Gyűjtemények 

  • A Ruin of Feathers (1991), mint Steve Rune Lundin
  • Revolvo & Other Canadian Tales (1998), mint Steve Rune Lundin

A hold udvara


Tremorlor kapuja

Tartalom
A Malazai Bukottak Könyvének regéje című tetralógia második részét veheti a kezébe az olvasó. A négy részből álló eposz alapján Erikson a fantasyirodalom legnevesebb szerzői közé sorolható. Erikson határtalan fantáziával teremtette meg azt a csodálatos világot, melyben a legkülönfélébb törzsek, kultúrák harcolnak, illetve kötnek szövetséget egymással. A jól megformált karakterek, akiknek útját a mítoszok világában kísérhetjük figyelemmel, nem mindannyian emberek, mégis igen emberiek: megvannak a saját álmaik, félelmeik, reményeik. Sorsuk, mely a tetralógia első részében, A hold udvarában kezdődött, kalandokban, csatákban gazdag történetben bontakozik ki előttünk.


A jég emlékezete


A láncok háza
Tartalom
Genabackis északi részén kegyetlen harcosok indulnak el a hegyekből. Céljuk a megvetett síkságiak legyilkolása, ám a Karsa Orlong nevű harcos számára az öldöklés hihetetlen sors kezdete is egyben. Néhány év múlva Koltén, a Malaza Birodalom nagyra becsült hadvezére halott. Ekkor érkezik a kontinens a kontinens utolsó malaza erődjébe Tavore, a malaza Császárnő végrehajtója. A tapasztalatlan parancsnoknak tizenkétezer újoncból kellene ütőképes hadsereget kovácsolnia, hogy felvehesse a harcot a birodalommal szembeforduló Shei'k légiójának túlerejével.
A távoli Rarakuban, a Szent Sivatag szívében Shei'k rebellis seregével a megfelelő pillanata vár, ám a várakozás sosem könnyű. A válogatott hadvezérek - néhány törzsi vezető, főpapok, egy renegát malaza Ököl a saját mágusával - hatalmi harcba kezdenek egymással, s így belülről bomlaszthatják a lázadást. Shei'k eközben szenved - gyötri a tudat, hogy ellenfele nem más, mint Tavore... a nővére.


Éjsötét áradat
Tartalom

Több évtizednyi háborúskodás után a Tiste Edurok hat törzse végre egyesül a hirótok máguskirályának vasakaratú uralma alatt. De a békéért súlyos árat fizetnek: lepaktálnak egy titokzatos erővel, amelynek szándékai mindenképpen homályosak, s talán halálosak is lehetnek.
Délen az expanzív politikát folytató Lether királyság már hidegvérrel, mohón felhabzsolta elmaradottabb szomszédait. Mindet, egy kivétellel: ez a Tiste Edur nép. Mert Lether egy régen megjósolt újjászületés előtt áll: az Első Birodalom királyságából, elveszett gyarmatából most újjáéledő birodalommá válhat. Így aztán e mohó nép észak felé fordul, s a Tiste Edurok gazdagon termő földjei, termékeny partjai után sóvárog. A Tiste Eduroknak így vagy úgy, de mindenképpen pusztulni kell - vagy az arany fojtogató súlya, vagy kard által. A Sors legalábbis így tervezte...
Ahogy közeledik a névleges egyezmény aláírásának ideje e két nép között, ősi erők élednek fel a vidéken. Mert a két civilizáció közötti feszültség csupán vihar a pocsolyában a háttérben zajló, ősi háborúhoz képest. A régi árulás ütötte seb még mindig nem gyógyult be, s bosszúért kiált.
A Tiste Edurok - Trull Szengár népe - úgy hiszik, hogy a lélek legsötétebb mohóságát a hullámok hozzák dél felől, s ez az áradat éjfélkor érkezik...



Csontvadászok
Tartalom

A Hétváros felkelését szétzúzták. Egyetlen lázadó sereg vette be magát Y'Ghatan városába a fanatikus Párducos vezetése alatt. A város ostromának terve félelmet ébreszt a csatákban megfáradt tizennegyedik malaza sereg katonáiban. Itt, ezen a haláltól bűzlő helyen ölték meg a birodalom legnagyobb bajnokát, és ontották ki számtalan malaza vérét.
De mindez nem több mint elterelés; egy sokkal nagyobb háború játékosai tették meg kezdő lépéseiket. A Nyomorék Isten helyet kapott a Panteonban, és skizma fenyeget, amelyben mindenkinek meg kell választania a maga oldalát. Ám bárhogy is döntenek az istenek, a szabályok végzetesen, rémisztően megváltoztak, és a vér először a halandók világában kezd hullani...