2012. június 20., szerda

Laini Taylor - Füst és Csont leánya

Eredeti cím: Daughter of Smoke and Bone
Megjelenés: 2012
Oldalszám: 392

Fülszöveg
Laini Taylor, a sikeres fantasy szerző új vizekre evez legújabb trilógiájával, és ha hinni lehet a neves amerikai újságok recenzorainak, ez lehet az írónő eddigi legnagyobb sikere. Úgy tűnik, beigazolódnak e feltevések, hiszen a könyvet a New York Times beválasztotta a 2011. legfontosabb könyvei közé gyerek/ifjúsági kategóriában (összesen 5 könyv szerepelt a listán), a megfilmesítési jogokat, pedig a Universal Stúdió vásárolta meg. A Wall Street Journal új Harry Potterként emlegeti, a folytatás pedig már készül. Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. Nem lett jó vége. Így kezdődik a 17 Karou története. A valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Egy ilyen küldetésen méri össze Karou először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást azonban több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének. Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? No és kicsoda valójában Karou, akinek a neve egy bizonyos nyelven azt jelenti, "Remény"? Lainie Taylor fantáziában, egészen eredeti ötletekben, kiszámíthatatlan fordulatokban és érzelmekben gazdag regényéből kiderül.

Véleményem+leírásom
Lehet, hogy néhol van 1-2 SPOILER
Jó könyvekhez hűen a borítójával vett meg engem. Nekem ezt muszáj volt megvennem.
Hogy milyen is?Mindenki ódákat zengett róla, ez azt eredményezte, hogy túl sok elvárásom volt vele szemben. Nem mondom azt egy pillanatig sem, hogy nem volt jó könyv, mert igenis megéri a pénzét. Nem vagyok biztos benne, hogy újra fogom olvasni, hacsak nem akkor ha megjelenik majd a 3. része (igen, igen.. megint egy trilógia... tudom..tudom.. menjek a fenébe a sorozatokba belehúzós kezecskéimmel) 

Új Harry Potter??? miért is? mert Akiva elejtett 1-2 bűvésztrükköt? azért amit Kénkő csinál? nem minden oldalon csinálja, és a könyv végéig ki sem derül, hogy mit is csinál...
Akkor miért is lenne ez az új Harry Potter? mert akkora sikere lesz? háát azért ezt egy picit kétlem.

Ez a könyv szerintem jobban tetszett volna nekem, ha normálisabb neveket kreál a drága írónő.
Igazából csak Zuzanna és Karou nevével volt gondom. Meg Kénkő? mi volt az eredeti neve??

A világ, melynek részesei lehetünk ebben a műben egyedinek számít. Szeráfok(angyalok) és Kimérák(több állatból-emberből összegyúrt lények pl.: kentaur vagy akár a szfinx is ilyen) háborúja.
Ez egy rejtett világ, melybe több kapu is nyílik a mi világunkból. Folyik az adás-vétel néhány ember és a kimérák között. Mit adnak és mit vesznek? Fogakat adnak különböző nagyságú kívánságokért cserébe.
Tetszett az elején ahogy Karou megleckéztette ex-pasiját :)

Maga a történet lényege ha úgy vesszük pár nap alatt lejátszódik.
Az elején még suliba jár, barátnőjével lóg, olyan dolgokról beszélgetnek, mint a művészet, és a pasik. A következő pillanatban már a "családjának" rá kiszabott feladatát látja el, és fogakat gyűjt be..
mi az ördögöt kezdenek ezek a fogakkal??? miért pont fogak??? ez a végén derül csak ki, és igen meglepő, ahogy az is, hogy mi köze van ehhez a egésznek Karounak.
Egyik ilyen kis beszerző körútján keveredik össze VELE. Ki ő? és Mit akar tőle? Miért nem harcol vele?
Miért lett mérges Kénkő amikor Karou átment azon a bizonyos ajtón?
(vajon..ha én megmentettem volna valakit és visszamegy az oroszlánbarlangba én is pipa lettem volna, de ki nem?)
Mit jelent neki Akiva? Miért tűnik olyan ismerősnek?
Nem csöpög a nyáltól, egy pici kínlódás van benne, de távolról sem annyi, mint például az Alkonyatban...
"Ez az első látásra egymásba szeretünk" téma nekem kicsit fura és nem tudom átérezni. Próbálok benne hinni, de minden ember úgy van vele, hogy amíg nem tapasztalja, addig csak mese.
Utána jön egy kis össze-visszaság, jobban mondva közben. Hol még a jelenben vagyunk, hol a múltban. Hol Akiva mesél, hol Mandrigál.. néhol elvesztettem a fonalat.

Amit én nem tudtam eldönteni..
Az angyalok.. és a kimérák... MOST AKKOR MI VAN??? KI A JÓ ÉS KI A GONOSZ????
Miért is harcolnak egyáltalán?

Ami nekem még furi volt... az angyalok esznek isznak.. és khm.. ürítenek?? mi van???

Amit nem értettem: először nem arról volt szó, hogy Karou szárnyai (amiket ő készített.. nem a hátából állnak ki) az egész falat beterítik??? mert utána mert az írta, hogy baldachinként omlanak alá az ágyán.. most akkor itt mi van?

Ugye Kénkő még visszatér??? ugye?? mondjátok hogy igen. Ő volt az egyetlen szerethető karakter Issán kívül. Sajnálom, hogy róluk kevés szó esett.

Mit tud írni az írónő még 2 könyvben?

Mint följebb látható, a Universal Studio vette meg a könyv megfilmesítésének a jogait. A studio ismertebb filmjei többek között: Hófehérke és a vadász, Cowboyok és űrlények, Halálos iramban széria, Hopp, Robin Hood, és még folytathatnám a sort, szóval remélem, hogy ebből a könyvből is valami jót sikerül majd kihozniuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése