2012. augusztus 18., szombat

J. R. R. Tolkien - Hobbit


Fülszöveg
"Smaug kétségkívül mélyen aludni látszott, jóformán halottnak és sötétnek rémlett, egy-egy láthatatlan gőzpamatnál több a hortyogására sem utalt, amikor Bilbó ismét bekukucskált az ajtónyíláson. Már éppen lelépett volna a padlóra, amikor megpillantotta a Smaug petyhüdt bal szemhéja alól feléje lövellő vékony, átható fénysugarat. Csak színlelte az alvást! Az alagút bejáratát figyelte!..."

Amikor gondtalan, minden becsvágy nélküli életéből, meghitt kis zsáklaki hobbitüregéből Gandalf, a mágus és egy csapat törp elragadja, Zsákos Bilbó egy kaland kellős közepébe csöppen: "betörési szakértőként" kell közreműködnie a kincs visszaszerzésében, amitől Smaug, a Rettenetes, egy igen nagy és veszedelmes sárkány fosztotta meg hajdanában a Hegymély Királyát. Noha nem szívesen vállalkozik erre a kellemetlen feladatra, Bilbó maga is lépten-nyomon meglepődik tulajdon ügyességén és leleményességén!

J. R. R. Tolkien a gyermekeinek írta ezt a meseregényt, de amikor 1937-ben megjelent, azonnal óriási sikert aratott. Később megszületett monumentális folytatása is, és azóta "a világ két részre oszlik: azokra, akik már olvasták A HOBBIT-ot és A GYŰRŰK URÁ-t, és azokra, akik eztán fogják elolvasni őket." (Sunday Times)

Véleményem+leírásom
Aki olvasta és/vagy látta a Gyűrű urát, és ezt még nem olvasta, az gyorsan pótolja. Hiszen 1. közeledik a film (decemberben) és mert kalandos kis történet. Persze a Gyűrűk ura zenéje szinte kötelező olvasás közben, ez még nagyobb löketet ad. A történet és a Gyűrűk ura előtt játszódik. Bilbó még fiatal és nem igazán ismerik egymást Gandalffal. A mágus belerángatja Bilbót élete legnagyobb és egyetlen kalandjába. Erről szól ez a kis történet. A történetben nincsenek unalmas részek, hiszen egymás utána keverednek kalandba hőseik. A törpöket nagyon megkedveltem, bár Thorin nem lett a szívem csücske, mégis sajnáltam.
Bilbó hatalmas karakterfejlődésen esett át a történet folyamán. Továbbá meglátjuk, hogy a kapzsiság mennyire befolyásolja az életünket.
A Sasok.. :) remélem több szerepet kapnak a Hobbitból készült filmben, mint a Gyűrűk ura film adaptációjában.
Kíváncsi vagyok a filmre, épp most nézem az adatlapját, hogy a filmben lesz Legolas, Galadriel, Frodo, Tauriel, Saruman... ezek nincsenek is benne a könyvben.... majd meglássuk...
Mindenesetre csak ajánlani tudom, és egyetértek a Sunday Times-al.. 2 tábor van: aki már olvasta, és aki majd fogja olvasni a Hobbitot és a Gyűrűk urát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése