2011. december 31., szombat

Érdekelne a véleményetek..


öcsééém ma kiakadtam.. muszáj kibeszélnem magamból, ha valaki nem ért egyet, akkor írta meg legyen
 szíves,hogy miért A molyon van/volt egy olyan kihívás, hogy Vásárolj 2 könyvet kortárs magyar írókért- " Vásárolj 2011-ben legalább kettő darab tetszőlegesen kiválasztott, kortárs, élő magyar író tollából származó új (nem antikvár)  kötetet, olyat amit értékesnek vélsz és érdemesnek a nagyközönség előtt való reklámozásra.
A megvásárolt könyvet olvasd el, értékeld a Molyon és a blogodban (ha van). "
 Ehhez képest, nem azokat fogadja el az illető, amik SZERINTÜNK megérdemelné, hanem akik neki  tetszenek... én Angeli Marina-Vérkönny és Szurovecz Kitti-Fényemberek c könyveivel indultam. Ezek  közül egyiket sem fogadta el, mert ő nem ítélte őket elég színvonalasnak. Oké Angeli Marina nem nyerte el  az én tetszésemet sem, de úgy gondolom elég sok könyvet olvastam már életem során, hogy el tudjam  dönteni, hogy szerintem ki ír színvonalasan és ki nem. Namármost sem Szurovecz Kitti, sem Szalai  Vivien(na jó, őt félig meddig megértem hogy miért nem), sem Spirit Bliss, se Steiner Kristóf(jó még őt is  megértem, hogy miért), semLakatos Levente(bár tőle még nem olvastam), sem Vavyan Fable(tőle sem  olvastam, de sokan dicsérik) nem jöhetett szóba és ki ne hagyjam Fejős Évát.... Nem, nem hagytam ki Beninát.. Őt elfogadta..csak nem  értem, hogy ha őt elfogadta, akkor Spiritet és Kittit miért nem? (Nálam az, hogy színvonalas részben ott  kezdődik, hogy nem káromkodnak. A Fényemberekben pedig nem, vagy alig volt káromkodás..)  Megkérdezte az illetőtől valaki, hogy olvasta-e egyáltalán az említett írók közül akármelyik könyvét, és erre  az volt a válasz, hogy nem, vagy csak pár oldalt. Könyörgöm.. bár oldal után nagyon nehéz eldönteni, hogy  mire vége a történetnek tetszeni fog-e vagy sem... Legtöbbször én sem tudom eldönteni! Az, meg hogy  kinek mi tetszik teljesen változó. Szóval, ha azt írja, hogy SZERINTÜNK akkor ne legyen diszkriminatív.


Vélemény?

2011. december 24., szombat

Szurovecz Kitti

Fényemberek
Megjelenés: 2011
Oldalszám: 488

Fülszöveg:
Egy lány, aki tehetséges, bájos, hebrencs és különc. Egy lány, akiről a felsőbb erők úgy rendelkeznek, meg kell halnia. S egy égi lény, egy Fényember, aki mindent megtesz, hogy a lány élhessen, mert első látásra beleszeretett. Csakhogy…

"Égi törvénykönyv, 123. paragrafus: A Fényember arra hívatott, hogy a földi élet utolsó pillanatában átsegítse a távozó Lelket a túlvilágra. Fényember az utazó Lélekkel nem teremthet személyes kapcsolatot, nem táplálhat iránta érzelmeket, annak távozását nem gátolhatja. A törvény megszegése felborítja az egyensúlyt az univerzumban - elhozhatja az apokalipszist." Jane és Chris együtt menekülnek a végzet elől minden pillanatban a lány élete tét, miközben sötét felhőként lebeg szerelmük felett a kérdés: vajon milyen tudás birtokában van Jane Andrews, ami miatt a megdicsőült Fény és az örök Sötétség világa is rá vadászik?
Szerelem, szenvedély, misztikum, akció és egy csipetnyi horror. Merülj el a Fényemberek lenyűgöző világában!

Véleményem+leírásom
Amikor bementem a könyvesboltba nem pont ezt a könyvet akartam megvenni..Igazából nem is akartam megvenni egyhamar, de ahogy közbejártam a Vöröspöttyös könyvekből alkotott stócot minduntalan megakadt rajta a szemem, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy határozott léptekkel haladok a pénztár felé. Különös, hogy nem is kellett magam győzködni, hogy na olvasd el, olvass bele..Őszintén szólva azért vettem a kezembe, mert volt egy molyos kihívásom minél magyar könyveket kellett olvasni, és gondoltam ha már megvan és még nem olvastam, akkor hajrá. Az 1-100 oldal csak úgy elrepült, alig bírtam letenni.. de sajna muszáj volt, mert korán keltem aznap, és a pihe puha ágyikó elég hívogató volt. Aztán tegnap ismét kezembe fogtam, de mivel tegnap is korán keltem, ismét nem jutottam sokkal tovább, csak a feléig. Aztán ma.. elolvastam végig! Igen most fejeztem be nemrég. Friss élmény hatására még mindig nem nagyon tudom összeszedni magam. Meglepett, hogy még egy olyan kedvencem lett, aki magyar írók közül való (Benina és Spirit Bliss mellett Kitti is belopta magát a szívembe).
Kicsit Bűbájos boszorkák feelingem volt a történettől és még valamilyen, de ez most nem jut eszembe. :) Még egyszer elolvastam a fülszöveget és azon gondolkodtam, hogy mi volt benne a horror... és eszembe jutott, hogy mi volt az a csipetnyi más, amire még hasonlított...Constantin!!!! (V gondolom most azt mondod magadban ezt el kell olvasnod..előbb tanulj!!!!!)
Azért mekkora fordulat volt hogy Jane-ben, a kis sete suta, aki úton út félen majdnem meghal mekkora erő lakozik. Szinte hatalmasabb a Sors-nál. Azon, hogy ki lett az Utód.. remélem, hogy az, akire gondolok, és miért ne ő lenne..de akkor is szegénykém. Kíváncsi vagyok a folytatásra. Csak ajánlani tudom! Olvassátok el, higyjétek el, hogy megéri. Annyira nem a 14 éves korosztálynak ajánlanám.. olyan 16 éves kortól talán okés az olvasás, főleg a mai világ fiataljai körében.
Olvasásra fel :)

2011. december 18., vasárnap

Angeli Marina


Két lány édesanyja. Moszkvában született. Jelenleg Budapesten él és munkálkodik.

                                            Vérkönny

Megjelenés: 2010
                                                                  Oldalszám: 272

Fülszöveg
Konstantin és Iris - a vámpír és az angyal - izgalmakban bővelkedő, romantikus története évszázadokon ível át, és életszerű betekintést nyújt történelmi korokba, kastélyok hálószobáiba. Miközben szárnyal a szerelem, elénk tárul a démoni világ rejtélyes mítosza, felsorakoztatva annak szereplőit - a vámpír törzsektől a szellemek világáig. A vámpírok társadalmának felépítményéhez az írónő a Római Birodalom államformáját vette alapul, a törzsek vámpírjai pedig kétségtelenül emberi karaktereket formálnak.

Iris természetfeletti tulajdonságával képes befolyásolni a történéseket. Az izgalmas és fordulatos cselekmény szenvedélyes gondolatokat ébreszt az olvasóban.

Véleményem+leírásom

Hát.. nem is tudom.. első könyvnek viszonylag okés, de amúgy kicsit gyengusz volt. Bár tetszett, hogy ilyen visszaemlékezős féleség. Bár azt nem értem, hogy az elején kiejtette Konstantin nevét, a végén meg nem emlékezett rá. Nekem kicsit fura volt hogy pár napnyi ismeretség után már halálosan szerelmesek voltak egymásba. Tetszett, hogy mindig van egy otthon, ahova időről időre visszatérnek.., ahogy a történelmi eseményeket belefűzte. Tetszett Avenar karaktere, a kicsit rendhagyó angyal vámpír szerelem. Nem lett a kedvencem, de az utolsó pár sor miatt tuti, hogy el fogom olvasni a következő részt! Remélem, hogy az a lény jött, akire gondolok !!!
Konstantin vámpír, Iris angyal. Mint már írtam rendhagyó párosítás. örökbe fogadnak egy fiút, aki szintén vámpír, csak az elején eléggé elfajzott volt. Később kiderül, hogy ő a kulcs. Ő az egyetlen lény, aki tudja irányítani az Idő Spirálját. Kicsit izgibbnek gondoltam a történetet a fülszöveg alapján. Valami hiányzott belőle, de nem tudok rájönni hogy mi....?

2011. december 7., szerda

Edgar Rice Burroughs



Apja, George Tyler Burroughs háborús veterán volt, aki eladóként, viszonylag gazdag kereskedőként dolgozott. Öt idősebb testvére közül kettő a születése előtt meghalt.
Burroughs számos magániskolába járt, a chicagói influenzajárvány idején fél évet 1891-ben bátyjai farmján Raft Riverben (Idaho) töltött.
Beiratkozott a Michigani Katonai Akadémiára, melyet 1895-ben végzett el. Mivel ekkor még nem tudta, mit kezdjen az életével, ezért elfogadta az akadémia ajánlatát és az amerikai hadseregbe belépve, a „Seventh United States Cavalry” tagja lett. Állomáshelye Fort Grantben volt, Arizona állam területén. 1897-ben szívproblémái miatt leszerelt.
1898-ban az Idaho állambeli Pocatello-ban, egy irodaszerbolt tulajdonosaként próbált szerencsét.
1899-ben visszatért Chicago-ba, ahol apja vállalatánál dolgozott, az „American Battery Company”-nál.
1900-ban összeházasodott Emma Centennia Hulberttel, akivel 1904-ben újból Idaho államba költözött.
Mielőtt megírta volna a Tarzan első kötetét, Burroughs élete csődben volt. Nyughatatlan természete miatt szinte mindenbe belefogott. Volt könyvelő, bolti eladó és beszállító is, sőt mielőtt író lett volna, rendőrként dolgozott.
A fordulópontot életében az jelentette, hogy 35 éves korában elkezdett novellákat, írásokat küldeni egy populáris magazinnak. Első olyan írása, ami megjelent és amiért fizetséget is kapott (400 dollárt), az 1912-es Under the Moons of Mars volt, mely alapvetően az arizonai katonai emlékeire épült, a Marsra átdolgozva. Nem sokkal ezután a történet könyv alakban is megjelent, és a későbbiekben 10 további folytatást megérve, regénysorozattá bővült.
1912-ben írta meg az első Tarzan-regényét, Tarzan, a dzsungel fia címmel, mellyel ismertséget és elismerést szerzett. A történetet barátnője ihlette, akinek főnöke, Tom Barnett a hivatalban sokat mesélt az afrikai, ezen belül is a szenegáli vadászkirándulásáról, Afrika szépségéről, csodás világáról, a vad tájakról és a dzsungelről. Barátnője lelkesen mesélte a történeteket, így ezek Burroughs fantáziájában tovább éltek, képzeletben számtalan alkalommal járt Afrikában, a gondolatait pedig leírta. Az írásait tartalmazó füzetet Burroughs odaadta barátnőjének, aki a hivatalban is olvasva a füzetet, egyszer véletlenül főnöke asztalán felejtette, a főnöke pedig megtalálta és elolvasta. Ő javasolta, hogy Burroughs adja ki a művet.
Az első Tarzan-írás 1912 októberében jelent meg először az All-Story magazinban, melyért 700 dollárt kapott. Könyv alakban 1912 karácsonyán került kiadásra.
A siker után otthagyta rendőri állását és íróként kezdte keresni a kenyerét.
1916-ban Burroughs feleségével, Emmával és a gyerekekkel vakációzni indult az országon keresztül Main állam felé, de végül eljutott Dél-Kaliforniába is, amely különösen elnyerte a tetszését. Visszatérve Chicago-ba, úgy döntött, hogy farmot vásárol. 1919-ben Burroughs megvett egy ranch-ot San Fernando Valley-ben, Kaliforniában, melyet Tarzana-nak nevezett el.
1923-ban meglapította saját kiadóját, az „Edgar Rice Burroughs, Inc.”-et, és ezen keresztül kezdte megjelentetni könyveit.
A Tarzan-könyvekből összesen további 27-et írt.
Filmes társaságok versengtek a megfilmesítés jogáért, ezért 1934-ben megalapította a „Burroughs-Tarzan Enterprises” és a „Burroughs-Tarzan Pictures” cégeket. A Tarzan-könyvek közel 45 filmnek voltak az ihletői, amelyekből 12-nek Johnny Weissmüller volt a főszereplője. (Az első hangos Tarzan filmet 1932-ben az MGM mutatta be.)
Irodalmi tevékenysége főleg 1912 és 1933 között volt jelentős. Ekkor jelent meg a The Cave Girl (1925), amely szintén a dzsungel világáról szól, de több más témájú írása is készült. A westernműfajával való próbálkozásaiból született a The War Chief (1927) és az Apache Devil (1933), valamint ekkor írta meg a később trilógiává bővült The Land That Time Forgot (1924) c. regényét, amelyet Charles Darwin munkássága ihletett. Ebben az időszakban kezdte el megírni a Pellucidar sorozatot is, melynek földalatti világa az egyik Tarzan regény helyszínéül is szolgált, valamint a Venussorozatot, amelyben a romantika és a vígjáték műfaja keveredik.
1933-ban California Beach kormányzójává választották. 1934-ben elvált feleségétől, Emmától, és a következő évben összeházasodott egy színésznővel, Florence Dearholttal, barátja volt feleségével, valamint adoptálta is Florence két gyerekét. 1942-ben elvált Florence-től is. A Pearl Harbor-i csata idején Hawaii-on tartózkodott. Ez az esemény újra a katonaság felé vonzotta, 66 évesen mint haditudósító dolgozott a hadseregnél.
1950. március 19-én halt meg, szívrohamban.
A Tarzan-könyveket az esztendők során hatvan nyelven, közel nyolcvanmillió példányban adták ki.

Fő művei

A Mars sorozat kötetei 

  • A Mars hercegnője (A Princess of Mars, 1912)
  • A Mars istenei (The Gods of Mars, 1918)
  • A Mars ura (The Warlord of Mars, 1919)
  • Thuvia, a Mars leánya (Thuvia, Maid of Mars, 1920)
  • A Mars sakkjátékosai (The Chessmen of Mars, 1922)
  • The Master Mind of Mars (1928)
  • A Fighting Man of Mars (1931)
  • Swords of Mars (1936)
  • Synthetic Men of Mars (1940)
  • Llana of Gathol (1948)
  • John Carter of Mars (1964)

A Tarzan sorozat kötetei 

  • Tarzan, a majomember (Tarzan of the Apes, 1912)
  • Tarzan visszatér (The Return of Tarzan, 1913)
  • Tarzan a fenevadak élén (The Beasts Of Tarzan, 1914)
  • Tarzan fia (The Son of Tarzan, 1915)
  • Tarzan és a gyémántok (Tarzan And The Jewels Of Opar, 1916)
  • Tarzan dzsungeltörténetei (Jungle Tales Of Tarzan, 1919)
  • Tarzan, a vadember (Tarzan The Untamed, 1920)
  • Tarzan, a rettenetes (Tarzan, The Terrible, 1921)
  • Tarzan és az aranyszőrű oroszlán (Tarzan and the Golden Lion, 1923)
  • Tarzan és a hangyaemberek (Tarzan and the Ant Men, 1924)
  • The Tarzan Twins (1927)
  • Tarzan, a dzsungel ura (Tarzan, Lord of the Jungle, 1928)
  • Tarzan és az elveszett birodalom (Tarzan and the Lost Empire, 1929)
  • Tarzan a föld mélyén (Tarzan at the Earth's Core, 1930)
  • Tarzan, a legyőzhetetlen (Tarzan the Invincible, 1931)
  • Tarzan, a diadalmas (Tarzan Triumphant, 1932)
  • Tarzan és az aranyváros (Tarzan and the City of Gold, 1933)
  • Tarzan és az oroszlánember (Tarzan and the Lion Man, 1934)
  • Tarzan és a párducemberek (Tarzan and the Leopard Men, 1935)
  • Tarzan és az örök élet (Tarzan's Quest, 1936)
  • Tarzan és a tiltott város (Tarzan and the Forbidden City, 1938)
  • Tarzan, a nagyszerű / Tarzan a csodálatos (Tarzan the Magnificent, 1939)
  • Tarzan és a dzsungelgyilkosságok (Tarzan and the Jungle Murders, 1939)
  • Tarzan és a bajnok (Tarzan and the Champion, 1940)
  • Tarzan és az idegenlégió (Tarzan and the Foreign Legion, 1947)
  • Tarzan és az őrült (Tarzan and the Madman, 1964)
  • Tarzan és a hajótöröttek (Tarzan and the Castaways, 1965)
  • Tarzan: The Lost Adventure (1996) (Regénytöredék, amelyet Joe R. Landsdale fejezett be.)

A Pellucidar sorozat kötetei 

  • At the Earth's Core (1914)
  • Pellucidar (1923)
  • Tanar of Pellucidar (1928)
  • Tarzan a föld mélyén (Tarzan at the Earth's Core, 1930)
  • Back to the Stone Age (1937)
  • Land of Terror (1944)
  • Savage Pellucidar (1963)

A Venus sorozat kötetei 

  • Pirates of Venus (1934)
  • Lost on Venus (1935)
  • Carson of Venus (1939)
  • Escape on Venus (1946)
  • The Wizard of Venus (1970)

A Caspak sorozat kötetei 

  • The Land That Time Forgot (1918)
  • The People That Time Forgot (1918)
  • Out of Time's Abyss (1918)

Emlékezete 

  • John Carter of Mars film
  • A Burroughs-kráter a Marson az Ő nevét viseli
  • A kaliforniai Tarzana város Tarzan után kapta a nevét. 1919-ben Burroughs egy nagy farmot vásárolt, melyet Tarzana-nak nevezett el. Mellette egy kisváros épült fel, amelynek 1929-ben a farm is része lett. A város a Tarzana nevet kapta.





A Mars hercegnője

Eredeti cím: A Princess of Mars
Megjelenés: 1990

Fülszöveg
EGY ISMERETLEN VILÁG
John Carter titokzatos körülmények között a Mars bolygóra kerül, ahol a zöld emberek, a vad tharkok foglyul ejtik. Itt ismeri meg Dejah Thorist, Hélium hercegnőjét. Roppant távolságok, halálos ellenségek és ismeretlen veszélyek választják el őket a szabadságtól és egymástól.



Véleményem+leírásom
A regény 100 évvel ezelőtt íródott. Ahhoz képest, eléggé felvilágosodott, és jó képzelőerővel íródott!!
Tudjátok, hogy a sci-fi nem az én műfajom, vagy legalább is nem sűrűn olvasom ezt a műfajt..kit akarok ámítani? nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna. De ugyan úgy, ahogy Margit Sandemo megteremtette a fantasy regények iránti szeretetem, ERB-nek sikerült megszerettetnie velem a sci-fi-t.
Akkor most pár szót a könyvről:
Kezdetben John Carter Arizónában próbál aranyat találni barátjával, de a férfi meghal és végső soron nem is tudom mi történik John Carterrel, mert egyik pillanatban még a testében van, a következőben meg már a Marson flangál egy szál Ádámkosztümben. És érdekes módon fellép nála a szöcske effektus, ugyanis nem ugyan az a 2 bolygó gravitációja, és így újra meg kell tanulnia járni. Zöld emberkék befogadják/elfogják. Kap házőrzőt, és szépen lassan visszacsempészi az érzelmeket a zöld emberkékbe. Barátokra is szert tesz, Sola (aki a későbbi törzsfőnök elveszettnek hitt lánya), Woola (házőrző kutyaszerű csúfság), és hát mit érne egy könyv nő nélkül :) igen Dejah Thoris (fogalmam sincs, hogy kell mondani....) Persze első látásra egymásba szeretnek, de a hercegnőcske fogoly, és nyilván kell lennie egy gonosz ütnivaló banyának. Főszereplőink megszöknek, majd megint elkapják őket, majd megint megszöknek, egy kis lázadás, egy kis akció, és a végére a pasi megkapja a nőt. Persze lesz tojásuk is, de ha ilyen egyszerű lenne, akkor hogy lett volna 11 könyv nemdebár? :) a többit titok övezi .. számotokra valahogy szerezzétek be.. antikvárban 500ft-ért dobálják szerintem lazán megéri