2012. július 19., csütörtök

Patrick Rothfuss


                                               


A szél neve
 Eredeti cím: The name of the wind
Megjelenés: 2009
Oldalszám: 812

Fülszöveg

Rothfuss – vagyis Kvothe, aki csakhamar átveszi az elbeszélés fonalát – nagyon tud mesélni. Látszólag minden sora, minden története egyszerű, de az azokat átszövő apróbb utalások százai, a rövid fejezetek csattanóra kihegyezett befejezései, a sejtetésekből kibomló világ egykettőre magához láncol. Nem is lenne igazi fantasy, ha nem egy kocsmából indulna a történet, távolabbról egy városkából, ahol egyre több megmagyarázhatatlan jelenség történik. Feketén izzó szemek, kék lángok, gyilkos, ízeltlábú lények... Azonban nem kelnek útra fiatal kalandorok a világ megmentésére, a történet továbbra is négy fal között, a kocsmában "játszódik". Itt mondja tollba életét Kvothe. Kvothe, a főhős gyermekkora varázslatosan telik vándorszínész szüleivel, egészen addig, amíg apja és anyja, valamint a társulat többi tagja áldozatul nem esik a földöntúli gonosz erőnek, mert olyan titkokat kutatott, amelyet nem kellett volna. A fiú csak véletlenül marad életben, és erdőkben rejtező vademberként lassan talál vissza a civilizált világba, ahol aztán végül sikerül felvételt nyernie a mágusképző egyetemre. Kivételes tehetséggel bír ugyan, de épp ezért irigyeket és ellenségeket szerez magának, igen sok nehézséggel kell megbirkóznia, miközben egyre azt a valamit vagy valakit keresi, aki vagy ami kioltotta szülei életét. Közben barátok, lányok, mesebeli lények sietnek a segítségére.

Véleményem+leírásom
Először a második részén akadt meg a szemem, mert ugye mondanom sem kell, hoyg sorozat, ám kivételesen trilógia. Még csak az 1-2 része jelent meg mint nálunk, mint külföldön. Ez a rész külföldön 2007-ben, a második része a Bölcs ember félelme 2008-ban látott napvilágot. Mint feljebb látható, az 1. rész nálunk 2009ben jelent meg, majd 2011ben követte a második. Körbe néztem, és még külföldön sem jelent meg a 3.

Olvastam róla kritikákat ömlengéseket. Nekem annyira nem jött át.Azt természetesen nem mondom, hogy nem volt jó, vagy hogy nem tetszett. Mert igenis jó volt, és tetszett is, de látszik rajta, hogy ez még csak az 1. rész. Elkezdi Ádám - Évától, ami persze szükséges ahhoz, hogy megértsük a történéseket, és hogy mit miért csinál. Kicsit Harry Potter szaga volt (mágusiskola, árva gyerek).
Főszereplő és a többi karakter is szerethető, bár 1-2-t nehéz kiismerni. Azt tudjuk, hogy vannak ellenségei és barátai, jóakarói, azt is tudjuk, hogy kik tartoznak ezekbe a körökbe. De vannak titokzatos emberkék pl.: Denna vagy Bast. Hiszen maga Kvothe is titokzatos. Őt sem ismerjük még. Hisze az az 1. rész csak az életének 1-15 évét öleli fel. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan is jutott el oda, ahol most van.
Mi van Chandrian-nal? Ki is ő? Mi lesz Denna és Kvothe kapcsolatával? És akiről én még sok sok mindent akarok olvasni azt Bast. Valahogy felkeltette az érdeklődésemet a kis démonka :)
És mi van az óriás pókokkal? Azok csak úgy lógnak a levegőben


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése