2011. június 21., kedd

Diana Gabaldon

Diana Gabaldon
Outlander
1. Cross Stitch - Outlander: Az idegen
2. Dragonfly in Amber - Szitakötő a borostyánban
3. Voyager
4. The Drums of Autumn
5. The Fiery Cross
6. A Breath of Snow and Ashes
7. An Echo in the Bone

Lord John
1. Lord John and the Private Matter
2. Lord John and the Brotherhood of Blade
3. Lord John and the Hand of Devils

Outlander - Az idegen
Eredeti cím: Outlander
Megjelenés: 2010
Oldalszám: 912

Fülszöveg
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után. Egészen addig, míg óvatlanul keresztül nem sétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén.
Hirtelen "sassenach" válik belőle, vagyis idegen - a háborúktól sújtott és portyázó klánoktól fenyegetett Skót Felföldön Urunk... 1743. évében.
Számára ismeretlen erők visszasodorták az időben. Claire olyan intrikák és veszedelmek között találja magát, amelyek az életét veszélyeztetik... és összetörhetik a szívét. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.


Véleményem+leírás
Ez a könyv már az elején megfogott. Vicces és talpraesett főszereplő nő: Claire, aki épp a 2. nászútját tölti szeleburdi, mániás férjével. Egy nap egy boszorkányos helyre jutnak ahol megnéznek egy rituálét. Később amikor Claire visszatér egy furcsa dolog történik vele. Időutazást hajt végbe és a múltban találja magát férje ősével akit kutatott(mármint a férje kutatott mert családfa mániás). 1945ből 1743-ba csöppen. Mint említettem Frank (férj) ősével Jack Randall tábornokkal, aki elkezdi molesztálni. A férfi nagyon is hasonlít Claire szeretett férjére, de ez a hasonlóság csupán külsőleg állja meg a helyét, ugyanis belül romlott a lelke, és kegyetlen ember. Később a skótok megmentik a nőt az angoloktól, bár sokáig azt gondolják hogy angol kém.       Rögtön ezután meg kell mentenie a fiatal fiúnak az életét, akivel barátok lesznek, majd később kicsit több is kialakul közöttük. Még később kényszerből össze kellett házasodniuk. Aztán már egyre kevesebbet gondol az otthon hagyott férjére és szerelmes lesz Jamiebe. Igazból ebbe a pasiba nagyon könnyű beleszeretni. Én is félig beleestem. -Kár, hogy ilyenek csak a könyvekben vannak.- Claire a világháború idején nővér volt, így járatos a gyógyításban, ezért végül is 1743-ban is gyógyít. Megismerkedik egy boszorkánnyal, akivel végül is barátságot köt, bár figyelmeztetik hogy tartsa magát távol tőle. Ő Geilie. Később boszorkányság vádjával mindkét nőt elfogják. Jamie nem tud segíteni, mivel ő kényszervadászaton van az angol herceggel, aki ráadásul meleg, és a fiatal férfi pár éve már elutasította, de most muszáj lesz a kedvére tenni ha a vérdíjat le akarja vetetni a fejéről. Mielőtt a máglyára dobnák a felvágott nyelvű asszonyt megjelenik a szeretett férfi és megmenti. Utána Jamie birtokára mennek ahol megismerkedhetünk Jamie testvérével annak férjéval és 2 gyermekükkel. Ám egy napon Jamie-t megtalálják a katonák. Claire a megmentésére indul, ám ha úgy vesszük nagyobb bajba sodorja, ugyanis Jamie mindent megtenne azért hogy a feleségén ne lássa szenvedni s ezért belemegy egy olyan alkuba amibe amúgy soha nem menne. Ám a mentőakció végül is sikeres, ám Jamienek nem a csak a testén, a lelkén is komoly sérülések vannak. Áthajóznak Franciaországba, Jamie rokonához a kolostorba és ott laknak egy jó darabig. Igazából a könyv végén is még ott vannak. Jamie-nek nagyon sokáig tart míg lelkileg rendbe jön. Én majdnem végigsírtam ezt a részt. De a végén erőt vesz magán és feláll és...és egy jó hír a regény legvégén, de ezt ne árulom el.
Ennek a regénynek minden egyes betűjét imádtam!!! nagyon vágom már a folytatást.


 A legelején azt hittem hogy Claire Jack Randall-ba lesz szerelmes, ám ahogy haladt a történet egyre biztosabb lettem abban hogy Jamie a nyerő. Az elején még többször megpróbál megszökni a nő, bár nem sok sikerrel. Ahol most tartok nagyon jól elvan Jaimievel. Szerelmesek egymásba ám még konkrétan egyik sem közölte a másikkal.
UPDATE - de igen, már tudják hogy mit éreznek egymás iránt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése