2011. június 26., vasárnap

Maggie Stiefvater

Maggie Stiefvater

Maggie Stiefvater rengeteget olvasott, sokat járt könyvtárba. Már gyermekkorában is írogatott könyveket és már 16 évesen fontolóra vette, hogy megpróbálja kiadatni egyik könyvét, de csak a főiskola elvégzése után került erre sor. Hatodikos korától fogva testvérével együtt otthoni tanulók lettek. Már 16 évesen leérettségizett és megkezdte főiskolai tanulmányait történelem szakon. Férjével 19 évesen ismerkedett meg, és  még 20 sem volt mikor már jegyben jártak. A főiskola elvégzése után köztisztviselői állást vállalt egy kis irodában, de annak ellenére hogy a munkahelyén szerették, nem bírt sokáig irodához kötötten dolgozni. Mielőtt hivatásos író lett volna, kipróbálta a pincérnői, szép írás oktatói, portré festői és szerkesztő munkákat is.
Kedvence a kelta és ír zene. Hárfán és skótdudán is játszik, ezen kívül tehetséges képzőművész is, alkotásai több kiállításon is megjelentek. 2006-tól fogva hivatásos festő lett, 2008-tól kezdve pedig ezt feladva hivatásos író.
Férjével és két kisgyermekével Virginiában él.

Művei:

The Wolves of Mercy Falls

Ennek a sorozatnak a kiadását az a Scholastic nevű kiadó gondozta, akik a Harry Potter sorozatot felfedezték. A Shiver a háromrészes sorozat első része, amely 20 hétig szerepelt a The New York Times Sikerlistásán. Több, mint 30 ország kiadója vásárolta meg a jogokat. Hamarosan film is készül belőle a Unique Features gondozásában.
A sorozat részei:
  • 1. Shiver (Amerikai kiadás: 2009. augusztus 01. Magyarul Borzongás címmel jelent meg 2009-ben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában)
  • 2. Linger (Kiadó: Scholastic. Amerikai megjelenés: 2010. július 20. Magyarul Várunk címmel jelent meg 2010-ben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában)
  • 3. Forever

Lament

Tündérekről és egy tizenéves zenész lányról Deirdréről szól, aki különös képességeinek köszönhetően nagy veszélybe kerül. A veszély pedig egy jóképű fiatal fiú képében érkezik aki különös kapcsolatban áll a tündérek királynőjével
Az alaptörténetet még 16 évesen írta meg. A neveket is akkor választotta ki, és saját bevallása szerint mire elértek a könyv kiadásához már maga is túlzásnak tartotta őket, hisz csupa olyan nevet választott, amelyek valaha sokszor használt ír főhősnő nevek voltak. A kiadója kezdte „A vérengző tündéres könyvnek” hívni a regényt.
A sorozat részei:
  • 1. Lament (Kiadó: Flux. Amerikai kiadás dátuma: 2008. október 1.)
  • 2. Ballad (Kiadó: Flux. Amerikai kiadás dátuma: 2009. október 1.)

Érdekességek

  • Amikor nekiáll egy újabb könyvet írni akkor ír egy 2 oldalas leírást a történetről, amelynek adott az eleje és a vége. A köztes történetet írás közben alakítja.
  • Shiver főszereplő farkasát Samnek hívják, amit a kiadó szeretett volna megváltoztatni, mert az Alkonyat sorozatban az egyik farkas is a Sam névre hallgat. Az írónő megpróbálta átnevezni a karaktert, két napig töprengett melyik név tudná ugyanazt az érzést kelteni benne, majd végül a Lee névnél kötött ki. A Shiver folytatását (Linger) megpróbálta már ezzel a névvel megírni, de úgy érezte mintha valaki másról írna.
  • Shiver-hez összeállított egy zenei listát is, amelyeket írás közben hallgatott.
  • Saját maga készíti könyveinek előzeteseit s a zenét is maga szerzi hozzá.
  • Allergiás a tartósítószerekre, ezért minden ételt frissen főznek otthon.
  • Ha tündér lenne, akkor a Nuala nevet választaná magának, bár ezt már felhasználta a Ballad című könyvében.
  • Autóját - egy ’73-as Chevrolet Camaro Z28 - Lokinak nevezte el. A rendszáma: SHIVER
  • Volt egy Moose (jávorszarvas) nevű macskája, melyet már többször is megfestett.
  • A kutyákat is szereti, kedvenc fajtája a terrier. Kettő is van neki.


Shiver - borzongás
Eredeti cím : Shiver
Megjelenés : 2009.
Oldalszám : 328

Fülszöveg
A hideg - Grace évek óta figyelte a házuk mögötti erdőben élő farkasokat. Egy sárga szemű farkas - az /ő/ farkasa - visszanéz rá. Nagyon ismerős, de nem tudja, miért.
A forróság - Sam két életet élt. Farkasként néma társa a lánynak, akit szeret. Aztán egy rövid ideig minden évben emberként, aki nem meri megszólítani Grace-t... Egészen mostanáig.
A borzongás - Grace és Sam számára a szerelem mindig távoli volt. De amikor már kimondták, nem takargathatták tovább. Samnek küzdenie kell, hogy ember maradjon - és Grace harcol, hogy megtartsa a fiút - még ha ez a múlt sebeit, a jelen törékenységét és a képtelen jövőt jelenti is...

Véleményem+leírás: 
Újra elkezdtem olvasni, még csak az elején vagyok...
eddig kiderült hogy a lányt Grace-nek hívják és kiskorában megtámadták a farkasok, akik éhesek voltak, de az egyik megmentette. Ez a farkas vigyáz rá 6 éven keresztül egészen addig amíg megtámadnak még egy embert és vadászatot indítanak az állatok ellen. A farkas megsérül és a lány házához vonszolja magát. Ám kiderül hogy ez nem is egy farkas, hanem egy ember "vérfarkas". A lány elviszi kórházba hogy összefoltozzák, de hamar menniük kell, ugyanis a fiú gyorsan gyógyul és ugye nem akarják hogy kísérletezzenek rajta/vele. Sok boldog napot töltenek együtt a szerelmesek, ám fogytán az idejük, mivel egyre közeledik a tél. Egyik nap Jack-egy srác akit szintén megharaptak és átváltozott és a gyógymódot keresi, bezárja Sam-et egy kamrába, és Grace-t meg "elrabolja". Mikor Sam kiszabadul, szinte már késő volt. Megkérte szerelmét hogy vigye el ahhoz a férfihoz, akit az apjának tekint, de út közben balesetet szenvednek, és a folyamat visszafordíthatatlan. Sam átváltozik. Isabel-Jack testvére- és Grace a gyógymódon gondolkodnak, és eljutnak az agyhártyagyulladásig. Olivia nem kér belőle, ő szeretne farkas lenni, és az is lesz. Jack-nek beadják a fertőzött vért, de sajnos ő meghal. Sam-nek is beadják, ám nem tudni felőle semmit. Míg a történet végén előlép...mint ember és nem mint farkas.


Linger-várunk
Eredeti cím : Linger
Megjelenés : 2010.
Oldalszám : 360

Fülszöveg
Miután Sam mindenét kockára tette, és megnyerte a jövőjét, amely ijesztően nyújtózik előtte, most Grace rejtélyes betegségével kell szembenéznie. A márciusi hidegben a lány testében egyre növekszik a forróság, és a közös jövő elolvadni látszik a hóval.
Sam a falkáját várja, de aki kilép a fák közül, arra nem számít. És míg ő mindent elkövetett, hogy ember maradhasson, a jövevény alig várja, hogy a tél megfossza őt az emberi 
gondolatoktól.
Mindig azt hitték, hogy a szerelmük mindent túlél, de vajon azt is, ami most következik?


Véleményem+leírás
míg az előző rész 2 ember szemszögéből íródott: Grace és Sam, ez a rész 4 ember szemszögéből: Grace, Sam, Isabel, és Cole- ő egy új farkasfiú akit az előző részben toborozott Beck. Grace-el vmi baj van...nagyon lázas. A szülei eltiltják tőle szerelmét Sam-et. Isabel és Cole kezdenek közel kerülni egymáshoz.Grace egyre rosszabbul érzi magát. Isabel apja megöl egy farkast-Victort aki Cole barátja/zenésztársa volt.
Grace annyira rosszul érzi magát, hogy 2x is kórházba kellett szállítani. A második alkalommal annyira rosszul volt, hogy haldoklott. Ekkor Cole fejéből egy zseniális ötlet pattan ki. Grace-t ugyebár kiskorában megharapták-ezután az apja bennfelejtette a kocsiban, és majdnem megfőtt szegény gyerek-ettől farkassá változása megállt. Na Cole azt találta ki h ő ismét megharapja és változzon farkassá. Ez megtörtént és egy időre megmentették. Azért írom hogy egy időre mert a nagy hőség nem a megoldás, mint az Grace esetében kiderült, szóval ki kell találniuk az igazi gyógymódot az egész falka érdekében.




Forever-Örökké

Megjelenés: 2011
Oldalszám: 378

Fülszövegakkor… 
Amikor Sam megismerte Grace-t, ő farkas volt, Grace pedig ember. Sam végül megtudta, hogyan lehet ember, szerelmük a különös távolságtartásból a közös élet intenzív közelségévé változott. 
most… 
Itt véget is érhetne a történetük. De Grace nem maradhat ember. Ezúttal ő a farkas. És Mercy Falls farkasait egy végzetes, különös vadászat fenyegeti. 
örökké… 
Sam bármit megtenne Grace-ért. De képes-e egyetlen fiú és egy szerelem megváltoztatni az ellenséges, veszett világot? A múlt, a jelen és a jövő összeomlani készül, egyetlen pillanatban – élet és halál pillanatában. A búcsú vagy az öröklét pillanatában.  



Véleményem+leírásom
NEM TETSZETT
túl lagymatag volt.. az eddigi részeket lazán 1-1 nap alatt elolvastam, ennek 10en akárhány nap kellett(persze nem minden nap olvastam/ezt/)
megfordultak a szerepek, most Sam az aki Grace-re "vadászik". Azt kicsit túlzásnak tartottam, hogy mindig lemarad róla az elején... Tetszett, hogy Cole kísérletezik, bár eléggé érdekesek a kísérletei... Cole+Isabel - tetszett, hogy állandóan marják egymást, amolyan se veled, se nélküled kapcsolat.
A fő probléma is elég jó volt. A vadászós rész elég izgi volt.. hallani kellett volna engem.. NEEE..., IGEEEEN..., NEEEE.. MIÉRT... JEEEEEEEEEEEEEEE
gondolom mindenki tudja /aki olvasta/ hogy mikre reagáltam így.
Mi az, hogy Isabel elmegy???? és mi lesz Cole-al???? Mi van akkor az ellenszerrel? Most akkor az vagy nem az??? Na szóval marha sok kérdés maradt feltáratlanul. Szóval vagy csinált volna még 1-2 könyvet, vagy fejezte volna be rendesen.. GÁÁÁÁZ
Szóval, én többet vártam egy trilógia utolsó részétől- nagy csalódás volt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése