2011. június 26., vasárnap

Jessica Day George

Jessica Day GeorgeÉjféli bál                               

Eredeti cím: Princess of the Midnight Ball
Megjelenés: 2011
Oldalszám: 284

Fülszöveg:
Átok ül a tizenkét lánytestvéren.
Rose hercegnő a legidősebb közülük, akik arra kárhoztattak, hogy mélyen a föld alatt, a gonosz Kőbezárt király palotájában táncoljanak minden éjjel. Születésüktől kezdve sújtja őket az átok, és csak a halál adhatja vissza a szabadságukat.
Rose azonban találkozik Galennel, egy fiatal, katonából lett kertésszel, aki nem veti meg a kalandot, és épp olyan elszánt, akárcsak Rose, és a szabadság egyszeriben nem is tűnik olyan elérhetetlennek. Hogy legyőzzék a királyt és sötét udvartartását, szükségük lesz egy láthatatlanná tévő köpenyre, egy fekete gyapjúlányra, melyet bűvös ezüst kötőtűkkel kötöttek, és mind közül a legkritikusabb hozzávalóra - az igaz szerelemre.
A "Széttáncolt cipellők" című mese újrafeldolgozásával Jessica Day George ismét megmutatja, milyen mesterien alkot valami teljesen újat egy történetből, amelyről csak hittük, hogy ismerjük.

                                                        Véleményem+leírásom
Ez a történet számomra nagyon hajaz a Grimm testvérek széttáncolt cipellőire. Aki látta a "mesét" vagy olvasta a története az tudja hogy miről beszélek. Igen mese szerű..de hát én így 20 évesen még mindig nem nőttem fel, szóval nekem tetszett. Van 12 lány, akiken átok ül, ugyanis az anyjuk alkut kötött a Kőbezárt királlyal 2 alkalommal is: 1. legyen gyermeke, 2. nyerjenek a háborúban. 12 lánya született mindnek virág neve lett: Rózsa, Lili, Nárcisz, Jácinta, Margaréta, Árnika, Ibolya, Orgona, Pipacs, Viola, Orchidea, Patúnia. Mivel anyjuk meghalt, nekik kell minden éjjel lemenniük és táncolniuk, hogy leróják az adósságot. Ám a királynak már terve van-hozzá akarja adni őket a fiaihoz, meg persze ki akar szabadulni börtönéből. Ám a lányoknak is már tervük van. Van egy fiú Galen aki szerelmes lesz Rózsába és tervet eszel ki a lányok megszabadítására


Mint említettem van egy ilyen Grimm-mese Széttáncolt cipellők címmel. Persze vannak hasonlóságok és különbségek, elvégre mégsem lehet ugyan az! 
A mesében 3 királykisasszony van, a könyvben 12.
Mind a kettőben lényegében versenyt hirdet a király, hogy aki megtudja a lányai titkát elveheti az egyiket és ő lesz a következő király.
Mind a kettőben volt katona volt az aki megfejtette a rejtélyt.

A könyvben beállt kertésznek a fiú, a mesében szó sincs ilyenről.
A könyvben 1 erdőn át vezetett az út, a mesében egy ezüst, arany és gyémánt erdőn át.

A könyvben van Kőbezárt király, mesében nincs.
Mivel a lányok a mesében 3an vannak ezért a királyfik is 3an vannak akiknél táncolniuk kell. 
Mesében önként mennek le, könyvben kényszerből.
Könyvben "rituális" módja volt annak hogy lezárja az átjárót, mesében csak lazán lezárta a padlót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése